5000-годишни йероглифи променят историята на Египет

1

Символът със седемте разклонения (най-отгоре) представлява кралица Неитхотеп, която управлявала Египет преди 5000 години

Преди около 5000 години египетски миньори гравирали рисунки и йероглифи в скала в Синайската пустиня. Според изследователите целта на миньорите била да маркират територията за вечни времена.

Смята се, че древните миньори са направили около 60 йероглифа, които са на не по-малко от 5000 години. Един от символите е този на кралица Неитхотеп – регент на млад фараон на име Джер. Неитхотеп управлявала преди около 5000 години – доста преди Хатшепсут и Клеопатра, съобщава Live Science.

Египтолозите знаят за съществуването на Неитхотеп, но мислели, че тя е жена на крал Нармер, основателят на Първата династия, който успял да обедини Египет.

2

Една от рисунките на лодки, открити в Синайската пустиня

„Надписите показват, че Неитхотеп не е била жена на Нармер, а регент в началото на управлението на Джер“, казва Пиер Тале (Pierre Tallet) от Сорбоната в Париж.

На мястото са открити и йероглифи, разказващи историята на Мемфис. Досега учените смятали, че градът е основан от Нармер (познат и като Менес) през XXXI век пр. н. е. Но сега станало ясно, че Мемфис е основан от Ири-Хор, който живял две поколения преди Нармер. Изследователите смятат, че е възможно градът да се окаже още по-стар.

Открити са и рисунки на изключително стари лодки, на една от които се вижда серек или египетски символ, който много наподобява кабина.

Откритията представляват още едно парче от пъзела на хилядолетната египетска история и ако на мястото бъдат открити още йероглифи и рисунки, то те несъмнено ще допринесат за разгадаването на мистериите около древната цивилизация, добавят изследователите.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

РОНГОРОНГО – ЗАГАДЪЧНИТЕ ЙЕРОГЛИФИ НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ОСТРОВ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.