5D дискове оцеляват 13 милиарда години

9

Екип от Изследователския център по оптоелектроника към Университета на Саутхемптън е разработил и усъвършенствал техника, която позволява съхраняване на данни в пет измерения в продължение на милиарди години, съобщава списанието „BBC Знание“.

Учените са създали диск, който съхранява данни в три слоя от наноточки на разстояние пет хилядни от милиметъра една от друга. Данните се записват с помощта на бързи лазерни импулси, всеки от които трае част от секундата.Размерът и ориентацията на точките, заедно с позицията им в стандартните три измерения съставляват „петизмерността“ на диска. Те променят поляризацията на преминаващата през тях светлина и така позволяват разчитането на записа с помощта на оптичен микроскоп и поляризатор.

Дисковете са достатъчно здрави да оцелеят на стайна температура в продължение на 13,8 млрд. години (малко повече от възрастта на Вселената към момента). Освен това могат да издържат на температура до 1000 градуса. Разработват се от няколко години – първата демонстрация специалистите от Саутхемптън правят през 2013 г. Обаче оттогава технологията се е развила. През 2013 г. един диск събира едва 30 КБ данни. Днес капацитетът на един диск е впечатляващите 350 ТБ.

инфо: znanie.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.