7 причини защо е трудно да изтриете профила си от Фейсбук

Десетилетия от изследвания показаха, че нашите отношения със социалните медии почиват на симбиоза. Хората ги харесват основно заради ползите от тяхната употреба: бягство от физическата реалност, релаксация и комуникация и компания. Колкото повече ги използват, толкова повече ползи изпитват. Но в случая с онлайн медиите, именно потребителите осигуряват данните на медиите, които им позволяват да доставят тези ползи. Мрежите извличат моделите и ценностните системи на потребителите си така, че да напаснат техния социален опит в мрежата по оптимален начин и да задоволят техните психологически нужди. Социалните мрежи използват психологическите нужди и тенденции на хората и точно за това е толкова трудно да се откажем от тях.

Ето и 7-тте конкретни типа причини за това:

Поддържане на приятелствата

Колкото повече натискате различните бутони в мрежата, толкова по-здрави са вашите социални приятелства. Мрежата позволява с относителна лекота и бързина да се поддържат много на брой приятелства и познанства.

Изграждате образа за себе си така, както искате

Колкото повече разкривате от живота си, толкова по-големи са шансовете за изграждането на успешен социален образ на вашия Аз. Вие може и да управлявате впечатленията на другите за вас, пардон, за вашето виртуално “аз”.

Наблюдавате всичко

Колкото по-активни сте в мрежата, колкова повече информация получавате за другите и за техния живот. Именно тази възможност осигурява едно от най-силните удовлетворения от използването на мрежата.

Разширявате социалния си потенциал

Може да намерите дълготърсената си работа или просто да възстановите контактите си с отдавна забравен съученик.

Увеличавате “племето си”

Вие допринасяте и ползвате силата на различни общности, които се оформят около различни идеи, събития, движения, истории и продукти, което в крайна сметка увеличава вашето чувство за принадлежност.

Изразявате себе си и получавате одобрение

Себеизразяването, което достига до много хора може да даде наистина много власт. И може да доведе до засилването на вашето чувство за себестойност, като повлияе върху вградените психологически нужди за външно наблюдение.

Morkadis

Алгоритми, които никога не ви подвеждат

Именно алгоритмите, които пресяват, анализират и подреждат йерархично вашите лични данни и социалната ви активност са онези, които ви подтикват да бъдете по-социални, като влияят на вашите интереси, поведения и мрежи от приятели и познати.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Компютрите ни следят? Странно е коя е най-търсената информация за всеки човек

Покажи ми снимките си, да ти кажа кой си

Най-големите лъжи във „Фейсбук“, с които избиваме комплекси

Онлайн срещите са променили структурата на обществото

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.