7 странни признака, че сте творческа личност

мозък (2)

Сарказмът, затруднението да спазвате срокове… вижте и още необичайни неща, които често се срещат при оригинално мислещите и талантливи хора.

1. Саркастични сте

Има връзка между сарказма и творческото мислене и тя е двустранна, отбелязва изследване. Учени са открили, че сарказмът повишава креативността, а не е просто неин страничен продукт. Практикуван с хора, които познавате добре, той не да вреди на взаимоотношенията, както често се смята, а по-скоро обогатява общуването.

2. Умът ви се скита

Хората са склонни да мислят, че губим излишно време, когато се унасяме в мисли. Нови изследвания сочат, че склонността да оставяме ума да се скита може да е един ключовите компоненти на креативността.  За разлика от локализираната мозъчна активност, свързана с конкретни задачи, в „режим на почивка“, се включва една гигантска мрежа, в която участват множество области на мозъка, посочва ръководителят на изследването, проф. Моше Бар.

Това участие на повече мозъчни центрове вероятно е причината хората, които се отдават на мечти, да са по-креативни и дори по-способни да изпълняват задачите си, когато мозъкът „се отнесе“.

3. Говорите с хора, които мислят различно от вас

Новите технологии и идеи днес са продукт на колективни мисловни усилия, а не на индивидуални гении, твърди съвременно проучване. То сочи, че иновациите днес са предимно резултат от сблъсък на идеи и малки подобрения.Три фактора влияят върху този процес:

По-големи и по-свързани общества, в които идеите могат да се сместват.

Лесно предаване на знание между хората, така че върху него да може да се гради.

Търпимост към отклонения: да опитваш нови неща е трудно и шансът за неуспех е голям. Трябва да се осигури възможност за грешки.

4. Не обръщате внимание на крайните срокове

Игнорирането на крайните срокове и избягването на аналитичното мислене са два фактора, свързани, свързани с „Аха!“-моментите, установява изследване.

„Съзнателното, аналитично мислене понякога може да бъде прибързано или невнимателно, което води до грешки при решаването на даден проблем.

Morkadis

За разлика от него, интуитивният проблясък е несъзнателен и автоматичен – и не може да бъде прибързан, обяснява един от авторите, проф. Джон Куниос.

Когато процесът протича по своя собствен път и завърши, когато му дойде времето, точките се свързват несъзнателно и решението изскача готово в съзнанието.

Това означава, че когато има нужда от наистина творчески пробив, често е най-добре да чакате проблясъка, отколкото да се задоволите с идея, дошла по пътя на аналитичното мислене.“

5. Невротични сте

Високото равнище на креативност върви ръка за ръка с невротизма, установява изследване. Това е защото областите на мозъка, свързани с творческото мислене са свързани също така с прекомерното премисляне и тревогите.

„Надяваме се, че нашата нова теория ще помогне на хората да осмислят собствените си преживявания и показва, че макар да бъдеш силно невротичен само по себе си неприятно, то също има креативни ползи.“

6. Оставяте подсъзнанието да си върши работата

Колкото по-съзнателно мислите, толкова по-малко креативни сте.

В едно изследване участниците трябвало да играят популярна игра, в която трябва да нарисуваш една или друга дума.

В същото време учените сканират мозъка им, за да видят кои области са най-активни и кога.

„Както нашето изследване показва, понякога съзнателният опит да бъдеш креативен може да не е най-добрият начин за по-творческо изразяване.

Усилията за произвеждане на творчески резултат включват повече активност на изпълнително-контролните региони, а всъщност може би трябва да намалите активността в тези региони, за да постигнете творчески резултати.“

7. Лесно се разсейвате

Високата креативност върви ръка за ръка с лесното нарушение на вниманието, установява друго изследване.

Учените откриват, че за творческите натури е трудно да изолират странични шумове – движението по улицата, капещи чешми, разговори.

Креативните хора имат по-пропускливи сетивни филтри, които има позволяват да интегрират идеи, върху които не са непременно съсредоточени.

Това може да обясни защо много гениални творци като Марсел Пруст и Антон Чехов са имали такъв голям проблем с концентрацията. Известно е, че Пруст е изолирал спалнята си с корк и работил с тапи в ушите, за да изолира всички шумове.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.