7 ужасяващи оръжия, забранени във войната

Макар често да е романтизирана, действителността на войната винаги е ужасяваща. Без значение до колко се смята, че една война е необходима или не, не може да се отрече, че изходът винаги включва значителни човешки загуби.

Всъщност човекът е измислил някои шокиращо брутални начини да нанесе максимално голямо унищожение. Толкова, че се е наложило историята да бъде преразгледана и да бъдат забранени много оръжия.

Иприт

2

Известен още като горчичен газ, той е химично съединение, което кара дробовете да се изпълват с течност и жертвите на практика умират от удавяне. Газът е използван в двете световни войни, но е забранен през 1993г на Конвенцията за химически оръжия.

Нервнопаралитичен газ

3

Това са цял клас химически вещества, които увреждат нервната система и убиват жертвите си чрез спазми, повръщане, вътрешни кръвоизливи и други ужасяващи ефекти върху тялото. Също като с иприта, това оръжие е официално забранено през 1993г.

Фосген

4

Известен като хлорен газ, това брутално химично съединение е превърнато в оръжие през Първата световна война и действа като задушава жертвите си. Не е напълно забранено в никоя страна, тъй като има някои приложения в промишлеността, но употребата му във война е забранено от Женевския протокол през 1925г.

Лютив спрей

5

Изненадващо за мнозина от страни, където полицията използва такъв спрей върху арестанти и протестиращи, но през 1993г е приета забраната лютив спрей да се използва във война. В някои страни има изключения към тази забрана.

Пластмасови мини

Morkadis

6

През 1980г Женевската конвенция забранява пластмасовите и керамичните мини, защото те са почти невъзможни за откриване след края на сраженията и това води до ужасяващи трагедии с цивилни.

Капани с шипове

7

Тези капани са използвани доста във Виетнамската война, като шиповете често са покривани с отрова или фекалии, за да се увеличи шанса от смърт, в случай, че войникът не умре веднага. Забранени са официално през 1980г, заедно с пластмасовите мини.

Прилепи бомбардировачи

8

Макар технически никога да не са забранявани, тестовете на такива прилепи, които да пускат запалителни бомби над Япония през Втората световна война, минават толкова зле в САЩ (цяло военно летище е изпепелено при един от случаите), че военните зарязват цялата идея и пренасочват ресурсите си към проекта за атомна бомба.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Николай Гутев 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.