Гигантски сблъсък е „родил“ Луната

лунаПроби, донесени от мисиите „Аполо“, съдържат доказателства, че Луната е образувана от удар на планета колкото Марс в Земята преди 4,5 милиарда години, пише в доклад, публикуван в сп. „Сайънс“.

Германски учени откриха с нов метод на изследване малки химически разлики между земни и лунни скали. Те предупредиха обаче, че са необходими допълнителни анализи, които да потвърдят тези отдавна търсени доказателства, че материал от друг обект освен Земята е допринесъл за образуването на Луната.

До момента се смяташе, че Луната се е оформила от облак отломки в Космоса, образуван след като планета с големината на Марс, наречена Тея се сблъскала с младата Земя. Химическият състав на планетите в Слънчевата система леко се различава и затова специалистите предполагаха, че лунните мостри може да съдържат характерни химически отпечатъци от обекта, блъснал се в Земята. Досега обаче те им убягваха.


Екипът от университета в Кьолн разработва метод, който осигурява идеално отделяне на кислородните изотопи от следите от други газове. Разликите са много малки, но съществуват. Те показват, че съставът на Луната е около 50 процента от друг космически обект и 50 процента от Земята.

Екипът е анализирал проби, доставени от мисиите „Аполо 11“, „Аполо 12″, Аполо 16“ от 1969 г. и 1972 г.

Това е първият екип, който открива разлики в кислородните изотопи. Други учени работят с титан, силиций, хром, тунгстен, но досега не бяха открити значими разлики между лунните и земни мостри.

Вижте още: 

Русия и САЩ изградиха военни бази на Луната

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.