Хибридно слънчево затъмнение в неделя

слънцеНа рядко слънчево затъмнение, последното за 2013 г., ще станем свидетели тази неделя, 3 ноември.

Затъмнението се нарича хибридно, защото от едни места ще се вижда като пръстенообразно, а от други места – като пълно слънчево затъмнение.
Затъмнението ще може да бъде наблюдавано в източната част на Северна Америка, северните части на Южна Америка, Южна Европа, Африка, Мадагаскар и Близкия Изток.

Експертите предупреждават по време на затъмнението да не се гледа директно към Слънцето. Те препоръчват използването на специални очила.

Затъмнението ще започне в 10:05 UTC, ще достигне максимума си в 12:47 UTC и ще продължи 1 минута и 40 секунди.

Почти в цяла Африка и южната част на Средиземноморието ще има възможност да се наблюдават различните фази на фази на затъмнението, но цялата фаза ще могат да видят тези, които ще бъдат в открито море, край бреговете на Либерия и Габон. Тогава сянката ще премине през Централна Африка , включително Уганда , Етиопия, Кения и Сомалия.

Следващото пръстенообразно слънчево затъмнение се очаква на 29 април 2014 г., частично – на 23 октомври 2014., а пълно слънчево затъмнение – на 20 май 2015 година.

инфо: http://widespace.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Боби 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.