Животните, които притежават уникални суперсили (снимки) част 1

Пауновата скарида има най-бързият удар

а1Хълк може да разбива, но една малка скарида удря по-яко и от него. Или поне щеше, ако Хълк беше висок само няколко сантиметра. Учените са измерили скоростта на удара й на повече от 15м/с. Това е най-бързият удар в природата и има ускорение 10 000 това на гравитацията. Дължи се на феномен, при който балонче с въздух се сформира пред щипките на скаридата. Когато балончето се спука, то произвежда толкова мощна ударна вълна, че зашеметява или дори убива.

 Камуфлажът на мимическия октопод

а2Мистик – мутантът със синя кожа от Х-мен – може да променя външния си вид и да се представя за всеки човек. Мимическият октопод пък може да се преструва на други видове. Той живее във водите край Индонезия и Куинсланд, Австралия, и може да изкривява тялото си, да пренарежда пипалата си и да променя цвета и движенията си, за да имитира хищници.

Учените са документирали как мимическият октопод се преструва на поне дузина други видове, включително на медузи, морски змии, раци и плоски риби.

Розовата драконова стоножка разполага с химическо оръжие

а3Този изключителен вид от района на река Меконг в Тайланд, изглежда сякаш направо носи супергеройски костюм. Стоножката е ярко розова, което вероятно показва на враговете й колко токсична е. Учените, които са открили вида,  забелязали, че стоножката мирише на лешници – оказало се, че произвежда смъртоносен циановодород.

Паразитно промиване на мозъци

а4 лВ комиксите, експертите в тази област просто казват на някой какво да прави или посаждат идея в нечии ум. Паразитите обаче не са толкова деликатни. Паразитът Toxoplasma gondii например има жизнен цикъл, който изисква от него да премине от плъх към котка. За да постигне това, той въздейства върху мозъка на плъха и го кара да не се страхува от котките, което значително увеличава шансовете му да бъде изяден.

По-притеснителна е обаче теорията, че T. gondii заразява и хората, като ги кара да се държат безразсъдно.

Смъртоносният шок на електрическата змиорка

а5Това вероятно е една от най-старите суперсили – гръцкият бог Зевс е мятал мълнии, докато си е почивал от гледането на дузина деца. Само броени същества могат да постигнат нещо подобно. Най-добрият пример разбира се е електрическата змиорка – която всъщност не е змиорка, а риба нож. Тя може да генерира 600 волта ток, достатъчен да захрани 10 крушки – и повече от достатъчно, за да убива.

Прави го с няколко специални органи. Във всеки от тях, няколко хиляди клетки произвеждат малко количество електричество, което при изпускане образува смъртоносен шок.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.