Канадски лекари са успели да говорят с хора, които се намират в кома

кома кГрупа канадски лекари са успели да „разговарят“ с пациенти, които се намират в кома. Изяснено е, че хората, които са в това състояние, са наясно какво се случва с тях и могат да отговарят на прости въпроси. Изследването е публикувано в списание Neurology JAMA.

Експертите използвали апарат за функционален магнитен резонанс за сканиране на мозъчна дейност. Учените първо изследвали оборудването на 15 здрави доброволци. След това процедурата е приложена и на двама пациенти в клиниката, лежащи в кома.


На тях им задавали прости въпроси, отговорите на които можели да бъдат само „да“ или „не“. Резултатите от изображенията на томографа показали, че хората не само чували и разбирали въпросите, но и отговаряли на тях. Както учените открили, пациентите помнели имената си и знаели, че са в болница. Това проучване, според експертите, е най-впечатляващото в областта на невробиологията.

Преди няколко години, лекари се изправиха пред един наистина невероятен случай. Изпаднала в кома млада баскетболистка, продължавала да играе. Даже в коматозно състояние на безсъзнание Маги Майер запазила способността си да хвърля топката в коша.

За да не атрофират мускулите и, положението на тялото на момичето променяли няколко пъти на ден. Когато я сложили в инвалидна количка и пристегнали за гърба, родителите решили да дадат на дъщеря си в ръцете баскетболна топка, за да може Маги да си спомни коя е. След това изработените през годините рефлекси направили чудото.

Неврологът William Count предполага, че хвърлянето на топката е станал един от основните инстинкти на Маги, и така баскетболните и умения се събудили в нея, преди всички останали.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.