Сърдечни заболявания са открити в древните мумии

мумияКомпютърна томография направена на древни мумии показва, че сърдечните заболявания са били широко разпространени в древния свят.
В днешно време се смята, че сърдечните заболявания често са причинени от лошите храни, предлагани в заведенията за бързо хранене, липса на физическа активност, както и други фактори, свързани с начина ни на живот и съпътстващи модерният развит свят.

Ново проучване, включващо подробно сканиране на 137 антични мумии, датиращи от 5000 години обаче показва, че много от тях имат признаци на сърдечно-съдови заболявания. Противно на общоприетото схващане, въпреки, че тези хора са имали много по-различен начин на живот от днешния, те са страдали от същите здравословни проблеми, като съвременният човек.

„Иска ни се да вярваме, че ако водим здравословен начин на живот, можем да предотвратим болестите на сърцето“, казва един от иследователите, д-р Грегъри Томас. „Аз също вярвах в това, до момента в който сканирах тези хора“.

Въпреки това обаче изследователят подчертава, че това не трябва да ни отказва от добрата храна и здравословния начин на живот.

Повечето хора си мислят, че сърдечно-съдовите заболявания са много по-типични за нашето време и причинината за тах са мазните храни, тютюнопушенето и обездвижването.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.