Учените разработиха метод за изчисляване на разстояния от милиарди светлинни години

звезда_планета_вселенная_космосМетодът на израелските учени е базиран на изследването на радиацията от черни дупки

Израелски учени разработиха метод, чрез който въз основа на черни дупки могат да се измерят с голяма прецизност разстояния от порядъка на милиарди светлинни години във Вселената.

Хагай Нетцер от Института по физика и астрономия към университета на Тел Авив поясни, че радиацията, излъчена в близост до черни дупки, може да бъде използвана, за да се измерят подобни разстояния. Те предоставят поглед към миналото на Вселената и позволяват да се направи преценка на темповете наразширяването й в ранния етап от съществуването й. В рамките на изследването Нетцер е работил заедно със свои колеги от Китай и Франция.


“Материалът, всмукан от масивни черни дупки в центъра на галактики, се загрява и излъчва радиация, която може да бъде наблюдавана на далечни разстояния”, отбеляза Нетцер. “Тя е 1000 пъти по-голяма от енергията, произведена от голяма галактика, която включва 100 милиарда звезди. Откривайки тази енергия, ще е възможно да се прецени разстоянието до черната дупка и периодът в историята на Вселената, когато тази енергия е била излъчена.”

Възможността да се измерват прецизно толкова далечни разстояния може да допринесе да се разкрият някои от най-големите загадки на Вселената, която е на приблизително 14 милиарда години.

“Когато наблюдаваме разстояния от порядъка на милиарди светлинни години, хвърляме поглед в миналото”, припомни Нетцер. “В такива случаи светлината, която виждаме днес, всъщност е излъчена, когато Вселената е била много по-млада.”

инфо:  btvnews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.