Вижте защо периферното ви зрение не работи както трябва

GIF версия на Flashed Face Animation Effect се появи из интернет и ни накара да си зададем следния въпрос: защо по дяволите тези лица изглеждат толкова гротескно и изкривено, когато не сме фокусирали върху тях? Невроучен има отговор на този въпрос и той вероятно има общо с липсата на информация, попадаща във визуалния ни кортекс. Ето какво казва Марк Чанзи по въпроса пред io9:

„Тъй като лицата са в периферията, мозъкът не разполага с достатъчно информация, за да осъзнае, че това всъщност различни души, които изникват пред очите ни един след друг. Това не е нещо особено естествено. Вместо това мозъкът предполага по-смисления вариант: че това е лице на един човек в периферията и промените по него се възприемат като различни лицеви емоции, свързани с онова преди него. Тези лицеви черти изведнъж стават драстични и наподобяват анимационен филм.“

Тази оптична илюзия е относително нова. Тя бе описана за първи път миналата година от изследователи от Университета на Куинсленд, които са се натъкнали на нея съвсем случайно.

инфо: http://www.obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

gif

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.