Ако Йелоустоун изригне, ще убие на място 90 000 души

йелоустоун

Учени от САЩ изучават сценарии за развитието на ситуацията след взрив на супервулкана Йелоустоун, пише Daily Мail.

Тъй като Йелоустоун се намира в състояние на покой повече от 700 000 години, не може да се изключи възможността от изригване. Вулканът в Йелоустоунския национален парк в Уайоминг и Монтана се намира над огромен резервоар магма.

Това е едно от най-големите активни континентални вулканични полета и учените твърдят, че изригвания се случват веднъж на 700 000 години. Подобен отчет подготвен от HowStuffWorks, е установил какви ще са последствията, когато вулканът изригне.

Сместа от магма, камъни, пара, въглероден диоксид и други газове ще се издигне и ще създаде формата на купол с пукнатини, а магмата ще потече по целия парк.

Изригването, се казва в прогнозата на учените, ще убие мигновено 90 000 души и ще изхвърли нагорещена пепел на три метра, която ще покрие територия от 1000 мили от парка.

„Пепелта ще блокира слънчевите лъчи и разпространилата се в атмосфера пепел и газове ще спрат повечето полети, както се случи с доста по-малкия вулкан в Исландия през 2010 година“, казват изследователите.

Северните вулканични газове ще се смесят с атмосферните водни пари на планетата. Газовата димка не само ще закрие страната от слънчевите лъчи, но и ще свали температурите.

В доклада се казва, че падането на температурите може да се отрази на производството на хранителни продукти, да унищожи посевите и да предизвика световен недостиг на продоволствия.

Изригването в Йелоустоун ще създаде „чадър“ от пепел и той ще се разширява равномерно по всички посоки.

„Всъщност изригването ще създаде свои ветрове, които могат да преодолеят западните ветрове, доминиращи в САЩ“, казва Лари Мастин, водещ автор на новата статия. Но дори тези невисоки нива на пепел ще бъдат катастрофални за САЩ.“

инфо: climate.actualno.com

Вижте още: 

НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ ЕЗЕРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.