Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

Ако сте неомъжена жена, надхвърлила 25 години, и ви е писнало близки, приятели, познати и непознати да ви подпитват непрекъснато няма ли вече да се задомявате, отговорете им, че ще разберете на Бъдни вечер (24 декември).

Дори и да намирате всичко това за бабини деветини, а и да мислите, че не е работа на познати и непознати дали въобще ще се омъжите, все пак можете да проверите съдбата си в навечерието на Коледа.

Достатъчно е на Бъдни вечер да успеете да скриете първия си залък от питката, така че никой от останалите на масата да не ви види. След това сложете хапката под възглавницата си и според вярването през нощта трябва да сънувате лицето на вашия принц, ако ви е писано през следващата година да минете под венчило.

Ако пък с принц или без принц сте решили да си родите детенце, от Игнажден (20 декември) до Коледа (25-и) младите и нераждали жени не работят, за да раждат по-леко. Не е зле да знаете, че на Бъдни вечер нераждалите не трябва да хващат остри предмети, за да не предизвикват злото.

От Игнажден започват Коледните и Новогодишни празници. Според поверието следващата година ще е такава, какъвто е бил първият чужд човек, прекрачил прага ни на самия празник – заможен, беден, хубав, весел и усмихнат, или начумерен и темерут. Затова Игнажден се нарича още полазване.

Вярва се, че на Игнажден са започнали родилните мъки на Богородица, затова старите хора наричат дните до Коледа „мъчници“.

Дните между Коледа и Йордановден (6 януари) пък се наричат Мръсни дни. Това е времето на родилните мъки на св. Богородица, раждането на Христос и кръщаването му. Тук се преплита народното християнство с традиционните езически вярвания на българите.

Хората вярвали, че през този период от годината нощем излизат и бродят караконджоли, върколаци, таласъми, вампири, зли сили и болести…

Мръсните дни се смятали за особено опасен период и много строго се спазвали забраните за работа и труд в къщата: пране, сушене на дрехи, миене на глава и ресане, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и т.н.

Затова през тези дни жените се въздържали да ходят на работа. За предпазване от злите демони всеки носел в дрехите си чесън… По вратите окачвали клони от глог и хвойна.

Мръсните дни завършват по Йордановден, когато попът хвърля кръста в реката и млади и стари се хвърлят във водата да го вадят.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Какво ще стане, ако съберем всички зодии на Бъдни вечер

Поверия и традиции за Бъдни вечер

Гадаене за предстоящата година в нощта на Бъдни вечер

Сънищата в нощта между Бъдни вечер и Коледа са голямо предзнаменование!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.