Арктика е била зелена! Дали пак ще стане такава?

pixabay.com

Какво знаем днес за Арктика? Това е северна полярна област със суров климат. Полярният климат се характеризира с дългите си студени зими, краткото и хладно лято, поради което животът там е суров и труден.

Флората е представена съвсем оскъдно от лишеи и мъх, както и дребни треви. Само в южните части могат да се видят дървета и храсти. Голо, ледено и неприветливо пространство, в което са се приспособили за живот само най-издръжливи видове.

Не винаги обаче е било така. Това е установено след ДНК анализ на древни растения. Изследването потвърждава, че те са вирели в по-северни зони, където днес не се срещат. Промените в климата, които текат в момента, е възможно да променят това положение и е напълно допустимо Арктическите области отново да станат зелени.

В тундрата на Арктика ключов вид храсти са брезите джуджета. Днес този растителен вид не се среща отвъд Бафинова земя, както се нарича островът в канадската част от Арктика. В ДНК на растението обаче са открити седиметни, свидетелстващи, че в по-стари времена то е виреело и на север. Това е доказателство, че растителността в Арктика е била тундрова, тоест зелена.

Изследването е било много успешно, тъй като е извлечена много древна ДНК, на растителност, на цели 100 хиляди години. Прашец от фосили, извлечен от седимента, е бил изследван и използван за идентифициране на древните растения в региона.

За да се постигне това, е ползвана нова техника. С нейна помощ от отлагания по езерата е извлечена ДНК на растенията, които са били част от флората в Арктика преди 100 хиляди години. Може да се направи извод, че брезата джудже е променила своя ареал, слизайки около 400 километра на юг.

Това е революционна техника, защото дава моментна снимка на определени видове растения, които са били разпространени в даден момент на дадено място.

Тъй като сега регионът се загрява бързо, има очаквания, че брезата джудже скоро ще се завърне в най-старите си области на разпространение, загубени преди сто хиляди години, и Арктика да ни изненада, като отново се раззелени.

източник: novini.bg

Вижте още:

Откриха мистериозно яйце на 68 млн. години край бреговете на Антарктида

Свръхразвита древна цивилизация на Антарктида?

Необичайна аномалия, открита в Антарктида. Какво е?

Антарктика – любопитни факти и загадки

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.