Археолози откриха златно имане край Царевец

царевец

Снимка: veliko-tarnovo.net

Златни накити откриха археолозите при разкопките на манастирския комплекс „Успение на Св. Богородица“, източно от крепостта Царевец.

Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и златно копче от дреха са част от находките, уточни за БНР ръководителят на археологическия екип проф. Хитко Вачев. Предметите са открити в зидана гробница в притвора на църквата, разкрита преди месец от археолозите. Вероятно са принадлежали на знатна дама, свързана с царския двор.


Според Вачев това доказват хипотезата, че манастирът, строен през втората четвърт на XIII век, е един от Богородичните манастири около Велико Търново и именно той е описан в „Похвално слово за Евтимий“ от Григорий Цамблак. От проучените историографски материали става ясно, че в този период съпругата на Иван Асен – Ана Мария Арпат, е била инициатор за изграждането на десетки манастири около столичния град. Поне три от тях са свързани с култа към Света Богородица, която била сочена за една от закрилниците на средновековната столица.

За 20 дни от началото на разкопките археолозите са открили два стенописни слоя от XIII и от XIV век. Намерени са над 700 фрагмента от мозаечно изображение на Богородица, изработено от стъклени плочки и полускъпоценни камъни. Изработката е в духа на най-изисканата византийска традиция от онова време, посочи проф. Вачев.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

СЪКРОВИЩЕ ОТ ВИЗАНТИЙСКИ МОНЕТИ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ КРАЙ ДОБРИЧ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.