Астероиди са ударили Земята преди 458 млн. години

астероидДвойка астероиди се е блъснала в Земята преди 458 милиона години и от удара са се образували кратери, които още са видими в днешна Швеция, съобщи АФП.

Двойката астероиди се е образувала при една от най-значимите катастрофи в Слънчевата система преди 470 милиона години. Тогава в главния й астероиден пояс обект с широчина 200 км се разпада и стотици от отломките по-късно преминават през земна орбита.


Известно беше, че кратерът Локне край Йостерсунд, който е с широчина 7,5 км, е свързан с този космически катаклизъм. Учени доказаха, че кратерът Малинген, който е на разстояние 16 км от него и е широк 700 м, се е образувал по същото време. За екипа ръководен от Йенс Ормое от Центъра по астробиология в Мадрид това е доказателство, че двойка астероиди се е блъснала в Земята.

Астероидът, направил кратера Локне, е бил дълъг около 600 м. Малинген се е образувал от по-малък астероид – 150 м. И двете космически тела са били съставени от скални парчета, събрани заедно от ефекта на гравитацията.

Около 16 процента от астероидите, които се приближават до Земята, са на двойки. От известните на планетата ни 188 кратери, само десет (в Канада, Русия, Германия,Финландия и Бразилия) изглеждат образувани от двойка астероиди.

инфо: bta.bg

Вижте още: 

АСТЕРОИД МОЖЕ ДА НИ УДАРИ СЛЕД 8 ВЕКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.