Астероидът изтребил динозаврите e ударил Земята със силата на 10 млрд. атомни бомби

 

Един ден преди шестдесет и шест милиона години животът на нашата планета протичал точно както всеки друг ден – огромни влечуги доминирали пейзажа. Растително-ядните бегемоти с дължина до 40 метра заедно с месоядни титани преобладавали на сушата, в морето изобилие от разперени левиатани, а в небето се придвижвали крилати същества, по-големи от всички птици в историята на Земята.

Само за момент, след 180 милиона години просперитет, това изключително изобилие от живот било заличено.

Астероидът, който изтрива динозаврите, удря полуостров Юкатан в Мексико със силата на 10 милиарда атомни бомби с мощност като тази на използваните във Втората световна война.

Ударът предизвиква огромни диви пожари, простиращи се на хиляди километри, предизвиква извисяващо се цунами и взривява толкова много сяра в атмосферата, че блокира слънцето, причинявайки катастрофалното глобално охлаждане, което в крайна сметка обрича динозаврите.

Този катаклизъм е това, което учените до голяма степен единодушно определят, че е сложило край на властването на страховитите гущери на Земята.

Сега ново проучване, ръководено от Тексаския университет в Остин, потвърждава теорията, като намира твърди доказателства за случилото се в остатъци от скали, които са изпълнили кратера образуван от удара в рамките на първите 24 часа след него.

Основните проби, взети от кратера, съдържат въглен и скали, внесени в него от обратния поток на цунамито. Сярата обаче очевидно липсва. Всички те са част от скални записи, които предлагат най-подробния поглед на последиците от катастрофата преди 66 милиона години, която унищожава 75 на сто от живота на Земята.

Шон Гулик, професор в Института за геофизика на Тексаския университет (UTIG), който е работил с международен екип от повече от две дузини учени казва, че изследването „ни говори за въздействащи процеси сякаш видяни от очевидци“. „Това е разширен запис на събития, които успяхме да възстановим от нулата“, каза той.

Астероидът първо ги „пържи, след това охлаждането [ги] замразява. Не всички динозаври са умрели през този ден, но много динозаври са загинали мигновено, а други постепенно са измрели след това. „

Изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, се основава на по-ранната работа на Jackson School of Geosciences, която описва как се е образувал кратерът и как животът бързо се възстановява на мястото на удара.

По-голямата част от материала, който е запълнил кратера в рамките на часове след удара, произхожда от региона или е пометен от морска вода, която се излива обратно в кратера от околния Мексикански залив.

Само за един ден в кратера са били депонирани материали с дълбочина около 130 м – обем, който е сред най-високите, срещани в геоложки запис.

Тази скорост на натрупване означава, че скалите регистрират случващото се в околната среда около кратера в минути и часове след удара и предоставят доказателства за по-дълготрайните ефекти от удара с астероида.

Morkadis

Изследването подробно описва как взривът от удара запалва дървета и растения, простиращи се на хиляди километри, и предизвиква масивно цунами, което достига до вътрешността на континента чак при щата Илинойс (над 800 км).

Вътре в кратера, наред с дървени въглища, изследователският екип открива химически биомаркер, свързан с почвени гъбички в и малко над слоевете пясък, които показват признаци на отлагане след надигащи се води. Това предполага, че овъгленият пейзаж е бил потопен от цунамито, след което е изтеглен в кратера, когато водната маса се е оттеглила.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Вижте какво ще се случи, ако голям астероид удари Земята

Кои птици са оцелели след астероида унищожил динозаврите?

Хора в ерата на динозаврите?

Земята потънала в пълен мрак за 2 години след астероида, убил динозаврите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.