Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ

Изображение: pixabay.com

Ако историята на Атлантида е истина, то унищожаването й не е причинено от природна катастрофа

Вече повече от 2000 години философи, историци, археолози, геолози,  езотерици, уфолози търсят отговор на въпроса съществувала ли е в действителност мистичната златна земя и свръхразвита цивилизация на Атлантида.

Теориите са много и най-разнообразни. Някои от тях са напълно противоположни и дори взаимно се изключват. Опитахме се в този материал да съберем основните версии и твърдения по темата. А каква е самата истина никой все още не може да потвърди със 100-процентова сигурност.

Първите писмени текстове, в които се среща понятието Атлантида,  са древните писания на известния гръцки философ Платон – „Тимей“ и „Критий“. Те са създадени около 355 г. пр. н. е. Според тях, много, много отдавна египетски жрец разказал на гръцкия държавник Солон (прапрадядо на Платон) историята за трагично погубения златен остров Атлантида, който бил разрушен в рамките само на една-единствена нощ и от съществуването му не останала и следа.

По думите на Платон Атлантида бил могъщ град-държава, който имал неизмерими богатства и власт. Той разполагал с толкова ресурси, че дори външните му крепостни стени били целите облицовани със злато и скъпоценни камъни. Разположен бил на огромен остров с приказна природа и плодородна почва. Населението на атлантида – Атлантите, били могъща цивилизация, просъществувала в продължение на повече от 9000 години. Военната мощ и успехите на армията в златния град били  впечатляващи. Но цялата тази процъфтяваща древна цивилизация и нейният дом били изтрити от лицето на Земята за една нощ под удара на невиждано голямо природно бедствие.

Мнозина смятат написаното от Платон за пълна художествена измислица. Те вярват, че разказите за Атлантида не са буквални, а илюстрират философските идеи на мислителя. В това вярва и неговият последовател „Бащата на науката“ – Аристотел. Но немалка част от научните и езотеричните кръгове през вековете и до днес вярват напълно на разказите на Платон за Атлантида.

Проф. ван Андел, геоархеолог към Кеймбриджкия университет, казва:

„Описанието му съдържа такива детайли, че звучи повече като пътеводител за някоя далечна държава. Затова можем да предположим, че някога, някъде е имало такова място и то е било реално.“

През XVI-XVII век редица писатели, сред които и Франсис Бейкън (1551-1626 г.), съживяват мита за мистичната Атлантида чрез произведенията си. Една от най-значимите книги, посветени на изчезналия древен континент, е „Атлантида, Света преди потопа” (1882 г.) на Игнейшъс Донъли. В нея авторът представя разнообразни доказателства от всички сфери на науката, които според него доказват не само съществуването на Златния град, но и  че именно там и по онова време човешките същества са еволюирали и са станали цивилизовани.

През изминалите векове, а и в наши дни, постоянно излиза различна нова информация, конспиративни теории и дори някои артефакти, които се опитват да докажат теорията, че Атлантида е била наистина реално съществуващ островен град, населен с много високо технологично развита цивилизация. Огромна част от езотериците и учени от различни сфери на познанието са напълно убедени, че легендата за златния град-континент не е измислица, а самата истина. Един от най-големите поддръжници на тези вярвания е руската писателка на мистична литература Елена Блаватска.

За цивилизацията на атлантите се говори, че били с божествен произход – „родени от боговете“. Някои теории определят този божествен произход като извънземен. Според Едгар Кейси в началото атлантите били нематериални същества, които с времето се материализирали.

Заселниците на Атлантида били свръхразвито общество и пример за перфектен строй и начин на управление. Те разполагали с напреднали технологии, за които  ние днес, толкова хилядолетия по-късно, нямаме никакви познания. Също така имали достъп и се придвижвали в космическото пространство с кораби. Имали чести срещи с различни космически същества, твърдят някои писатели. А според известния инсайдър Кори Гуд обитателите на Атлантида били извънземни, от расата на Пре-Адамитите, кацнали на Земята от друга планета. А изгубената Атлантида според него лежи под дълбоките ледове на Антарктида.

Безбройни са хипотезите относно това къде точно е бил разположен островният дом на атлантите. Като започнем от гръцкия остров Тера (срещан и като Тира), минем през Арктика, Кавказ, Испания, Франция, Малта, Крим и стигнем до Северна Африка, Нигерия, Северна и Южна Америка, Сахара…

Но по думите на много изследователи, има логика Атлантида да се е намирала някъде сред водите на Атлантическия океан, тъй като имената на двата обекта произтичат от един и същ лингвистичен  корен. Където и да се е намирала територията на Златната държава, едно е сигурно – тя била „истинско търговско средище“, твърдят изследователи от Discovery Channel. На плодородната земя и на този факт се дължало неизмеримото богатство на Атлантида.

Morkadis

Спящият пророк Едгар Кейси предсказва намирането на части от изгубената цивилизация на Атлантида край бреговете на Бахамските острови. И наистина години по-късно там е открита каменна формация, наречена Пътя на Бенини, за която и до днес се водят спорове дали действително е част от изчезналия континент или не.

Според много от търсачите на истинската причина за тежкото природно бедствие, погълнало златния континент Атлантида и жителите му, е много проста. Атлантите, които били надарени с дълбоко познание, богати и развити технологично и интелектуално същества, както твърдят много източници, станали прекалено горделиви, алчни и агресивни към хората в другите райони на света. Започнали да завладяват все повече чужди територии и да поробват населението им. Когато изгубили баланса и станали по-меркантилни, отколкото е редно, според неписаните вселенски  закони, те били наказани (както твърдят повечето теории) с  невиждано силно земетресение и потоп. Според други – с изригнал мощен вулкан, според трети – самата земя се разтворила, водена от невидима свръхестествена сила, и погълнала огромния остров дълбоко в недрата си. Без да остави и помен от нейния разцвет, технологично познание и богата 9-хилядна история.

Съвременните геолози са категорични, че няма земно бедствие с такава мощ, че да е в състояние напълно да разруши и потопи огромен континент, какъвто се твърди, че е била Атлантида. И то в рамките на една-единствена нощ. Това дава основание на изследователи и окултисти да допускат, че, ако историята на Атлантида е истина, изчезването й определено не е случайно и не е причинено от природна катастрофа. Че някаква друга – неземна сила има пръст в трагичния край на древната златна цивилизация.

А Атлантите, които успели да се спасят от него, се пръснали в различни точки на земното кълбо и започнали да създават хибриди в тях, смесвайки се с човешките популации, разказва Кори Гуд. По негова преценка на Земята днес живеят хиляди Пре-Адамити, каквито смята, че са били атлантите.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Атлантида – реалност или история на 9000 години?

Българската Атлантида – изчезналия остров Кианида

Мъж разказва за прераждането си в Атлантида

Атлантида е била на… Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.