Безумни реклами от миналото

Реклами – това звучи досадно. А всъщност много от рекламите са направо опасни. Това доказват някои безумни реклами от миналото. Какви ще са последиците от днешните реклами – бъдещето ще покаже.

Рекламите се правят от специалисти познаващи човешката психика. Те умело манипулират, използвайки слабостите на хората. Зад вдъхновяващите думи и красивите образи се крие целта – да се продаде продукт.

Ето няколко примера от миналото ни, които показват как може да приветстваме опасни заблуди и да се доверяване на съмнителни средства за здраве и красота.

Тоник-вино – “чао” на депресията!

2

Тази „успешна” реклама и до днес кара много хора да лекуват депресия и други психични състояния и проблеми с алкохол.

Ефектът от алкохола е временен, като подтискайки психиката притъпява емоциите, привидно облекчава и отклонява човек от проблемите. Но зависимостта към алкохола тепърва води след себе си истински сериозни проблеми.

Сладка и романтична, винтидж реклама на “Кока-кола“, я обявява за лек против главоболие.

3

Според рекламата от XIX в. напитката е “мозъчен тоник” срещу умората и главоболието. Рекламата е от първите години на напитката. Тогава тя все още е била смес между кокаин и вино – кокауайн.

Ретро рекламен постер на “Кока-кола”, изобразяващ щастливи майка и дете убеждава, че напитката ще направи децата успешни личности.

4

Рекламата е от времето, когато вече напитката е газирана. Текстът от рекламата информира, че учените са установили колко полезно е децата да пият кола, за да се развиват успешно и да се впишат в обществото. Това последното твърдение е вярно. Пиещите напитката деца се вписват в общност. В общността на манипулирани хора, живеещи чужд живот, измислен стандарт и начин на щастлив живот.

В абсолютно заблуждение води рекламата „За маслото с любов”. На постера е изобразено щастливо дете, което яде огромна порция масло.

5

Morkadis

Текстът в рекламата твърди, че понеже маслото е хлъзгаво, то смазва артериите и вените и затова трябва да се яде колкото може повече. Днес знаем, че е точно обратното. Маслото създава вредния холестерол, който запушва кръвоносните съдове.

“Тоник” срещу грип и малария. Рекламата във вестник, информира за ефикасна напитка за борба с грип и малария. Безвкусната смес от желязо и хинин прави хората здрави като прасета.

6

Днес във напитката тоник все още се слагат малки количества хинин. Но хапчето хинин, като лек срещу грип, малария, треска и простудни заболявания е забранено като опасно лекарство. Хинина може да причини около 10 странични ефекта – сърцебиене, треска, отслабено зрение, глухота, запек, диария, повръщане и др. В големи дози може да доведе до летален край.

Постер със сияеща красавица от 40-те години на ХХ в. уверява, че разковничето за перфектно тяло е употребата на амфетамин. Стремежа към красота без усилие е човешка слабост. Вместо да се потруди човек за здраво и хармонично тяло, далеч по-лесно е да вземе вълшебно хапче. В тази реклама за отслабване решението е било амфетамини и по онова време идеята е звучала нормално.

7

Днес е известно, че амфетаминът държи човек бодър до 72 часа без сън и храна, но след като влиянието му приключи, се изпада във физическо изтощение, обездвижване, спадане на телесната температура и риск от кома.

Лечение на астма с цигари. Звучи абсурдно, нали? Но реклама от 1885 г. гласи, че една цигара е в състояние да облекчи тежки пристъпи на кашлица, бронхит и астма. Така по онова време са давали цигари за лечение на кашлица при децата.

8

Споменатите безумни реклами от миналото са достатъчно основание да не се доверяваме на рекламите. Да не се оставяме да ни подвеждат красиви и привидно щастливи хора. Думите, че нещо е доказано полезно или безопасно често са заблуждаващи. Кое е доказано безопасно и полезно се разбира след десетки години.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Нещастието да се родиш жена в миналото

15 уникални СНИМКИ от миналото, които няма да видиш в нито един учебник по история

Как са се извършвали ражданията в кралските семейства в миналото

Ежедневни неща, които в миналото са можели да ви струват живота

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.