Британски археолог: Открихме къде е погребана Нефертити

2

Откритието на гробницата на Нефертити може да се превърне в откритието на десетилетието

Легендарната египетска царица Нефертити е погребана в гробницата на предполагаемия си син Тутанкамон. Археологът Никълъс Рийвз е направил изследване на триизмерни фотоси на гробницата, където е погребан фараонът Тутанкамон и при разглеждането открива скрита врата под мазилката, която според него води към гроба на египетската красавица Нефертити.

Никълъс Рийвс твърди, че украсата на гробницата на Тутанкамон и някои елементи от погребалната му маска, както и богатствата не са били предназначени за наследника на двете царства, а за неговата майка регент, като 80% от намерените предмети в гробницата на Тутанкамон са били определени за Нефертити и предшестващите го фараони.

Според писмени доказателства, на които се натъква британския археолог го навеждат на мисълта, че гробницата на Нефертити е в близост до тази на Тутанкамон. Именно за това Никълъс Рийвс започва да се занимава с изучаването на триизмерни снимки на гробницата , които му били предоставени от културолози от компанията Factum Arte през 2014 г.

При внимателния оглед на качествените фотоси британския археолог се натъкнал на неравности по повърхността и успял да открие, че на двете фрески, едната от западната, а другата от северната страна личат канали и следи от тайни врати, скрити под мазилката и други материали.

Тези тайни врати може да водят към две стаи, подобно на всички гробници на фараони от 18-та династия, с изключение на тази на Тутанкамон. Ученият предполага, че в северната стая е възможно да се намират тленните останки на египетската царица Нефертити.

В подкрепа на тази хипотеза говори и оцветяването на стенописите – трите стени са обагрени в жълто, докато северният скрит проход е оцветен в бяло и украсен с предмети, използвани в по-ранен период.

Остава въпросът защо Тутанкамон е погребан с Нефертити? Археологът предполага, че внезапна смърт може да е сполетяла фараона , нямало е време да се подготви специална гробница за великия владетел на две царства и са го погребали редом с царица Нефертити.

Остава сега учените да намерят време да изследват стенописа и да разберат крие ли се зад него гробницата на легендарната египетска царица Нефертити и има ли и други скрити помещения.

Само, че е необходимо одобрението на властите в Египет за да се продължат по нататъшни проучвания.

Докаже ли се, че хипотезата на Рийвс е вярна археологическото откритие ще е най-важното за последното десетилетие в световен мащаб.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА ДРЕВЕН ЕГИПЕТ – ИЗВЪНЗЕМНИ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.