Човечеството лесно би могло да бъде засечено от извънземни цивилизации

3d alien UFO space shipВъпреки че програмата SETI, търсеща контакт с разумни форми на живот извън нашата планета, до тук не е имала успех, съществува сериозен шанс планета ни да бъде засечена от извънземни цивилизации. Човечеството постонно изпраща сигнали в открития космос, които лесно биха могли да бъдат проследени. Въпреки, че аналоговите радио и телевизионни предавания постепенно започват да излизат от употреба, дигиталните технологии, които идват на тяхно място, всъщност предават с още по-голяма мощност.

Дигиталната революция, която човечеството преживявява в момента, прави нашата цивилизация още по-видна за инзвънземни такива. Електромагнетичната радиация излъчвана от нашата планета се усилва с всеки изминал ден.

Освен радио и телевизионните предавания и безжичните комуникации, други сериозни източници на електромагнитна радиация са  множеството военни и научни радарни установки, включително и небезизвестният американски проект HAARP, предизвикал много дискусии.

Имайки предвид сериозният електромагнитен отпечатък на нашата планета, можем лесно да заключим, че ако дадена извънземна цивилизация има програма подобна на нашата SETI, би трябвало да ни засече без особени затруднения. Казано накратко, присъствието на човешката цивилизация е повече от явно за останалите обитатели на Вселената, стига то да ги интересува. Можем дори да смятаме, че е възможно извънземни цивилизации да са наясно с нашето съществуване, но да не са се свързали с нас, просто защото не представляваме интерес.

Тази ситуация обаче, крие и сериозна доза риск, за който ни предупреждават множество учени, включително и Стивън Хокинг. Опастността идва от това, че по този начин ние разкриваме нашето местоположение не само на приятелски настроените извънземни цивилизации, но и такива, които биха могли да ни поробят или унищожат.

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Antonina Toncheva 11 години ago
    • Sani 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.