Венера може да е била подобна на Земята

Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема в продължение на 3 милиарда години, преди фатално събитие да е предизвикало промяна на климата. Един вид парников ефект би могъл да създаде сегашните „адски“ условия на планетата, информира „Дойче Веле“.

Венера е най-близкият съсед на Земята и има подобен размер и маса, но никога не е била разглеждана сериозно като обект за междупланетни експедиции или като претендент за притежател на извънземен живот, тъй като има на повърхността си средна температура от 462 градуса по Целзий (836,6 градуса по Фаренхайт).

Изследванията обаче показват, че умерен климат между 20 и 50 градуса по Целзий (68 и 122 градуса по Фаренхайт) би бил възможен на повърхността на планетата през по-голямата част от нейната история.

Неизвестно събитие или поредица от събития може да са довели до „умъртвяване” на планетата преди 750 милиона години, причинявайки повишени нива на парникови газове и позволяващи драстично повишаване на температурите.

„Нашата хипотеза е, че Венера може да е имала стабилен климат в продължение на милиарди години“, казва д-р Майкъл Уей от Института за космически науки Годард на НАСА, един от изследователите на Венера.

„Възможно е глобална катастрофа да е отговорна за превръщането на планетата от имаща климат, подобен на Земята в адския горещ дом, който виждаме днес.“, каза Уей.

Смятало се, че Венера е била твърде гореща и твърде близо до Слънцето, за да е поддържала някога запаси от течна вода. Предложените от Уей сценарии обаче предполагат, че на планетата е съществувал океан с дълбочина средно 310 метра.

„В момента Венера има почти два пъти повече слънчева радиация, която имаме на Земята“, каза Уей. „Въпреки това, във всички сценарии, които сме моделирали, установихме, че Венера все още може да поддържа повърхностни температури, поддържащи течна вода.“

„Нуждаем се от повече мисии, за да изучим Венера и да разберем по-подробно нейната история и еволюция“, каза Уей. „Въпреки това, нашите модели показват, че има реална възможност Венера да е била обитаема и коренно различна от Венера, която виждаме днес.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Атмосферата на Венера е по-ужасяваща, отколкото предполагахме

Една поразителна гледка към Венера от Международната космическа станция

10 любопитни факта за Венера

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.