Вероятна ли е Силурийската хипотеза?

Cилурийската хипотеза пита дали е възможно да се намерят доказателства за предчовешка индустриална цивилизация в геоложките записи на Земята – дори такава, която може да е съществувала преди милиони години.

Астробиолозите, които разработиха мисловния експеримент, заключиха, че няма убедителни доказателства в геоложките записи на Земята в подкрепа на подобно твърдение.

Въпреки това, все още ни липсват научните методи, които биха ни позволили да се потопим дълбоко в поведението на Земята за толкова дълъг период от време, така че може да искаме да останем отворени по въпроса.

Сложен живот на нашата планета съществува от поне 400 милиона години. И все пак като вид успяхме да създадем индустриална цивилизация едва преди около 300 години. Но какво ще стане, ако по-ранна индустриална цивилизация е съществувала на Земята преди милиони години? Ако това е така, как бихме могли да го докажем или опровергаем? Това е същината на Силурийската хипотеза, завладяващ мисловен експеримент, който се появи в проучване, публикувано в International Journal of Astrobiology.

Възможността за живот другаде във Вселената и нейните паралели с антропоцена – настоящата геоложка епоха, през която хората са повлияли на Земята до точката, от която няма връщане – отдавна озадачава Адам Франк, професор по астрофизика в университета в Рочестър, Ню Йорк Йорк и един от двамата автори на изследването.

„Обичайно ли е всяка цивилизация, която достигне нашето ниво на използване на енергия, да задейства своя собствена версия на изменението на климата? Ако има извънземни цивилизации, те също ли биха предизвикали изменението на климата?“

Франк размишлява по тези теми. Имайки предвид тази вихрушка от мисли, той посещава Института за космически науки на НАСА Годард (GISS), елитно съоръжение за климатични науки в Колумбийския университет, Ню Йорк. Той иска да сподели мислите си с изследователите на климата и със сигурност очаква много повдигнати вежди и скептични погледи в процеса на обсъждане на предчовешка цивилизация на Земята.

„Отидох на срещата с Гавин А. Шмид [климатолог и директор на NASA GISS] и започнах да говоря за извънземни. И тогава Гавин ме спря и каза: „Чакай малко. Откъде знаеш, че ние сме единственият път, когато е имало цивилизация на нашата планета?“, казва Франк на Popular Mechanics. Въпросът му позволява да обмисли преразглеждане на факти, които приемаме за даденост.

Хомо сапиенс се появява за първи път на Земята преди около 300 000 години. В малко вероятния случай, че такава стара индустриална цивилизация е съществувала, тя ще предшества видовете, към които всички ние принадлежим. Тогава Шмид нарече идеята Силурийската хипотеза, отдавайки почит на усъвършенстваните рептилоидни хуманоиди, събудени от ядрени опити след 400 милиона години хибернация в епизод от 70-те години на британския научно-фантастичен телевизионен сериал „Доктор Кой“.

Авторите на изследването решават да изследват с лазер периода от преди четири милиона години до преди 400 милиона години. Връщането стотици милиони години назад, за да се намерят следи от потенциална цивилизация преди Homo Sapiens, не е лесно. „След няколко милиона години Земята е почти възстановена. Няма да ви останат никакви статуи, сгради или каквото и да било“, казва Франк. Вкаменелостите на практика няма да съществуват, тъй като всичко ще се е разпаднало на прах. Единственото доказателство ще бъде под формата на химически отпечатъци.

„Трябва да разгледате всеки слой скала и след това да се опитате да откриете тенденции – потърсете промени в неща като въглеродните или кислородните изотопи, които са индикатори за неща като въглероден диоксид. Една индустриална цивилизация би изхвърлила много въглероден диоксид в атмосферата, точно както ние правим“, казва Франк. Пластмасата или наночастиците също биха били добри индикатори за индустриална цивилизация, възникнала в незапомнени времена.

Шмид и Франк са заинтригувани от периода на геоложката история, известен като палеоцен-еоценския термален максимум (PETM), защото нещо странно се случва на нашата планета по време на него, преди 56 милиона години: средната температура на Земята се повишава до 15 градуса по Фаренхайт над това, което имаме днес и светът става умерено и безледно място.

Те изследват изотопните съотношения на въглерода и кислорода от PETM и наистина забелязват пикове, но също така спадове, и всичко това за няколкостотин хиляди години, което не е близо до скоростта, с която въглеродът в момента задушава атмосферата. Франк казва, че химическите разлики на PETM показват дългосрочна промяна на климата. Те също така преглеждат други „внезапни събития“ през цялото време, които се виждат в геоложките записи, включително океански аноксични събития – когато океанът изчерпва кислорода – и събития на изчезване. Не е изненадващо и може би леко разочароващо, те също не са показателни за индустриална цивилизация.

Прилагане на бръснача на Окам

Morkadis

„Хипотезата, че Земята може да е приютявала отдавна изчезнали индустриални цивилизации и че съществуването може да е записано в геоложките записи, свързани с изменението на климата, е очарователна, но дори авторите не са склонни да вярват, че е вярно“, Стивън Холър , доцент по физика в университета Фордъм в Ню Йорк, разказва за Popular Mechanics.

В науката съществува страхотно правило и то се нарича бръсначът на Окам. През 14 век английският францискански философ и теолог Уилям от Окам предлага, че най-вероятното решение на проблем е най-простото. „Това е много вероятно случаят тук“, казва Холър.

„Можем до голяма степен да обясним геоложките записи от гледна точка на природни феномени, така че няма нужда да се позоваваме на изгубени цивилизации.“ Въпреки това, ако е съществувала по-ранна индустриална цивилизация и нейното изчезване е резултат от катастрофални промени в климата, дължащи се на индустриални дейности, тогава трябва да се вслушаме в предупрежденията, защото като цивилизация ние стоим пред пропастта.

„Ще бъде трудно приземяване, когато преминем през ръба, и е възможно да не оцелеем“, казва Холър. По-голямата устойчивост води до по-малко знаци. Има оксиморон в Силурийската хипотеза: колкото по-устойчиво е едно общество по отношение на начина, по който генерира енергия и произвежда ресурси – може би колкото по-напреднало е едно общество – толкова по-малък отпечатък ще остави върху планетата.

И все пак този по-малък отпечатък би се превърнал в малко маркери в геоложките записи за този период. Например, колкото по-пластични или устойчиви синтетични молекули произвеждаме, толкова по-големи са шансовете бъдещите цивилизации да намерят следи от нас. (Нашето общество произвежда 300 милиона тона пластмаса всяка година по света – почти еквивалентно на теглото на цялото човешко население!)

Дори ако се изтрием от лицето на Земята с ядрена катастрофа, дългоживеещите радиоактивни частици ще издържат в почвата до много по-късно, сигнализирайки, че сме съществували. „С хипотезата за Силур ние артикулирахме видовете сигнали, които нашата цивилизация ще остави, ако изчезнем и някой потърси нашата цивилизация след 10 или 20 милиона години“, казва Франк.

Но най-вече експериментът показва някои недостатъци в сегашния ни научен апарат. „В случай че индустриалната дейност на по-ранен вид е била особено краткотрайна, не бихме могли да го открием в древни седименти с инструментите и методите, с които разполагаме сега“, обяснява Франк. „Ако искате да потърсите доказателства за предишна цивилизация, ще трябва да направите проучвания, които никой не е правил, и да разработите нови методи – например, ще трябва да измислите начини да разгледате скалните записи в много по-фина времева скала .” Не забравяйте, че говорим за милиони години еволюция на сложен живот и безпощадна Земя, която смила всичко след себе си. И въпреки че и Франк, и Шмид наистина не вярват, че индустриална цивилизация е съществувала преди нашата собствена, основният извод от Силурийската хипотеза, казва Франк, е, че ако не търсите изрично нещо, може дори да не го видите.

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.