Викингите живели още преди 10 000 години в Скандинавия

викинги

Археолози откриха в Южна Швеция необичаен „хладилник“. Останките от риба в него разказали на учените, че първите „уседнали“ викинги са живели в Северна Европа още преди 10 000 години, става ясно от статия, публикувана в Journal of Archaeological Science.

„Това откритие говори за съществуването на друга времева линия на развитието на човечеството, която е вървяла успоредно на развитието на фермерството в Леванта и на Близкия изток. Жителите на Северна Европа в това време също са преминали към живот в постоянни селища, използвайки ресурсите на морето и езерата, за да си осигурят препитание на постоянна основа“, казва Адам Боетиус (Adam Boethius) от университета на Лунд (Швеция).

Боетиус и неговите колеги провеждали разкопки на брега на езерото Весан в Югозападна Швеция, където в далечното минало били разположени няколко стоянки на древни хора – първите жители на Европа, попаднали в Скандинавия след отстъпването на ледниците. Сега властите на Швеция строят път през този участък от местността и учените провели разкопки.

Това място често било посещавано от бъдещите скандинавци, тъй като се намирало недалеч от три различни източници на храна – широколистни гори, богати на ядки, водите на самото езеро, където се въдела риба, и водите на Балтийско море, разположено само на 2 километра от Весан.

Тук учените открили изключително необичаен артефакт – гигантска яма, в която открили стотици хиляди скелети на риби. Общата маса на морските дарове, по най-скромни оценки, е около 60 тона, което трябва да е било достатъчно, за да нахрани неголямо племе от хора в продължение на цял сезон.

„Това откритие наистина беше много странно и дори преди откриването на ямата знаехме, че това място е било по някакъв начин специално за древните хора, по броя скелети на риба, които бяха разхвърляни около нея. Когато я разкопахме, нямахме и представа какво е това, затова „евакуирахме“ останките в лабораторията“, продължава ученият.

По думите му изваждането на всички скелети на риби отнело пет месеца непрекъсната работа на екип от 16 археолози. Анализът на теми останки разкрил същността на ямата – по своята същност тя е била мезолитен аналог на съвременните хладилници – в нея се съхранявала така наречената кисела риба, защитена от въздействието на бактериите с кисел разтвор. Подобна риба – сюрщрьоминг – е един от националните продукти в Швеция днес.

Откриването на подобен „хладилник“, говорещо, че древните скандинавци не са скитали от място на място, както смятаха преди антрополозите, а са имали уседнал начин на живот, било голяма изненада за учените.

По-рано антрополозите смятаха, че земеделието и животновъдството са били главни, ако не и единствени фактори, накарали човечеството да премине от скитнически живот към живот во постоянни селища и развитие на цивилизацията. Съществуването на подобни „хладилници“ в Скандинавия, чиято работа е изисквала постоянно и продължително съсредоточаване на усилията на десетки хора, говори, че на Земята в мезолита са съществували поне две огнища на цивилизацията, заключват учените.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

КОЯ Е ВАШАТА ЗОДИЯ СПОРЕД ХОРОСКОПА НА ВИКИНГИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.