Внимание! Какво е станало с температурата през 2021-ва?

Изминалата 2021 г. се нарежда сред седемте най-топли в историята, като средната температура на Земята е била с 1,11 градуса по Целзий над стойностите, измерени през втората половина на 19-ти век, предадоха информационните агенции, като цитираха Световната метеорологична организация (СМО), част от ООН, пише dariknews.bg.

„Въпреки че средната глобална температура временно се понижи в периода 2020-2022 г. заради природния феномен Ла Ниня, 2021 г. беше една от седемте най-топли години“, откакто се правят систематични наблюдения на времето и климата, се казва в доклада.

Средната температура на планетата миналата година „беше с около 1,11 (плюс или минус 0,13) градуса по Целзий над прединдустриалните нива от 1850-1900 г.“, уточняват експертите. Така 2021 г. стана седмата година, в която глобалните температури надвишиха тези нива с един градус. СМО се позовава на данни от големите световни центрове за наблюдение на времето и климата.

Трите най-топли години досега са 2016, 2019 и 2020. Природният феномен Ел Ниньо имаше принос за измерената рекордно висока средна температура на Земята през 2016 г.

източник: standartnews.com

Вижте още:

Епидемиите в историята винаги са били свързани с големите климатични промени

Промените в климата: Близо 50 града ще потънат, сред тях е и Бургас 

Светът може да се превърне в извънземен пейзаж през следващите векове заради климата

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.