„Вояджър 2“ е напът да навлезе в междузвездното пространство

2

Сензорите на апарата вече засичат известни промени в заобикалящата среда, което означава, че „Вояджър 2“ наближава хелиопазуата. „Не можем да кажем кога точно ще стане това, но все още можем да кажем със сигурност, че не сме я достигнали“, коментира Ед Стоун, един от главните учени в екипа на проекта. Източник: NASA/JPL-Caltech

Много скоро NASA ще има цели два космически кораба, реещи се в междузвездното пространство.

Последните данни сочат, че „Вояджър 2“ се намира на почти 18 млрд. км. от Земята. С други думи – около 118 пъти дистанцията между нашата планета и Слънцето.

През последните 11 години „Вояджър 2“ пътува през хелиосферата. Това е своеобразна защитна зона около Слънцето, която има роля на щит около звездата и нейните планети. Тя продължава много след орбитата на Плутон, като е доминирана най-вече от слънчева материя и магнити полета.

В края на хелиосферата откриваме т.нар. хелиопауза. Обикновено учените я приемат за край и на самата Слънчева система (виж илюстрацията по-горе). Отвъд хелиопазуата се приема за „открито море“, т.е. междузвездно космическо пространство.

В момента човечеството има само един обект, който се намира в това пространство – „Вояджър 1“, който напусна Слънчевата система през май 2012 г. Очакванията на астрономите са, че до няколко месеца и „Вояджър 2“ ще направи същото и ще стане вторият човешки обект в междузвездното пространство.

Засега астрономите не могат да предвидят точна дата на това събитие. „Вояджър 2“ напуска хелиосферата от друго място, като нейната големина се влияе и от 11-годишните периоди на активност на Слънцето.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

НАСА изстреля сондата, която трябва да „докосне“ Слънцето

Учен ще съди НАСА, иска да признае, че крие база на извънземни (ВИДЕО)

10 спътника на Слънчевата система, подходящи за колонизация

Учените най-накрая откриха доказателство, че на Уран мирише ужасно

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.