„Вояджър 2“ е напът да навлезе в междузвездното пространство

2

Сензорите на апарата вече засичат известни промени в заобикалящата среда, което означава, че „Вояджър 2“ наближава хелиопазуата. „Не можем да кажем кога точно ще стане това, но все още можем да кажем със сигурност, че не сме я достигнали“, коментира Ед Стоун, един от главните учени в екипа на проекта. Източник: NASA/JPL-Caltech

Много скоро NASA ще има цели два космически кораба, реещи се в междузвездното пространство.

Последните данни сочат, че „Вояджър 2“ се намира на почти 18 млрд. км. от Земята. С други думи – около 118 пъти дистанцията между нашата планета и Слънцето.

През последните 11 години „Вояджър 2“ пътува през хелиосферата. Това е своеобразна защитна зона около Слънцето, която има роля на щит около звездата и нейните планети. Тя продължава много след орбитата на Плутон, като е доминирана най-вече от слънчева материя и магнити полета.

В края на хелиосферата откриваме т.нар. хелиопауза. Обикновено учените я приемат за край и на самата Слънчева система (виж илюстрацията по-горе). Отвъд хелиопазуата се приема за „открито море“, т.е. междузвездно космическо пространство.

В момента човечеството има само един обект, който се намира в това пространство – „Вояджър 1“, който напусна Слънчевата система през май 2012 г. Очакванията на астрономите са, че до няколко месеца и „Вояджър 2“ ще направи същото и ще стане вторият човешки обект в междузвездното пространство.

Засега астрономите не могат да предвидят точна дата на това събитие. „Вояджър 2“ напуска хелиосферата от друго място, като нейната големина се влияе и от 11-годишните периоди на активност на Слънцето.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

НАСА изстреля сондата, която трябва да „докосне“ Слънцето

Учен ще съди НАСА, иска да признае, че крие база на извънземни (ВИДЕО)

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

10 спътника на Слънчевата система, подходящи за колонизация

Учените най-накрая откриха доказателство, че на Уран мирише ужасно

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.