Впечатляващи снимки показват турбулентното раждане на гигантска планета

Източник: ESO/Boccaletti et al. / obekti.bg

Въртеливите облаци от прах и газ, намиращи се на около 530 светлинни години, не са просто едно бурно и красиво космическо чудо. Това е поредният елемент от мистерията за начина, по който планетите „израстват“ от миниатюрни зрънца до величествени гиганти.

Астрономи успяха да направят нови инфрачервени снимки на протопланетарния диск около младата звезда AB Aurigae. Те показват спираловидни смущения, които (според учените) са част от процеса на „раждане“ на планета

Голямата млада планета се образува около звездата AB Aurigae (АБ Колар), чиято маса е около 2,4 пъти колкото Слънцето. Тя е в галактиката Млечния път на 520 светлинни години от Земята. Планетата е 30 пъти по-отдалечена от звездата си, отколкото е Земята от Слънцето. Възможно е тя да не е скалиста, а да е газова и да е по-голяма от Юпитер.

Астрономите са работили с Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория в Чили. Те са наблюдавали спирална структура във въртящ се диск около звездата AB Aurigae, генериран от наличието на планета. Регистрирали са промени в модела на спиралната структура, където се оформяла планетата.

„За да се оформи окончателно планета, са необходими няколко милиона години. Така че раждането не е добре дефинирано във времето“ – обясни ръководителят на изследването Антони Бокалети.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Откриха планета, която се върти около две звезди

Това ли е неуловимата Планета Х?

На всеки 100 години на планетата избухва пандемия. Съвпадение?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.