Времето, когато лекарите използвали лунни знаци, за да поставят диагнози на пациентите си

1

В средновековна Европа изтичането на „заразената“ или „болната“ кръв се считало за един от най-ефикасните методи за лечение. Медиците вярвали, че никое заболяване не ще бъде предотвратено, ако не се използва един малък нож, днес по-познат като ланцет.

Имате шарка? Няма проблем. Епилепсия? Лесна работа. Подагра? Веднага ще ви мине.

Но имало уловка.

Преди да се оперира пациента, медиците трябвало да се посъветват със звездите. Успехът на цялата процедура зависел от това.

Основополагащ принцип в средновековната медицина била връзката между астрологията и човешката анатомия. Идеята, която възниква в древната вавилонска митология е, че човешкото тяло е разделено на определени части, управлявани от различните зодиакални знаци.

Луната лежи в центъра на цялата теория. Положението й спрямо определено съзвездие, означава, че зодиакалният знак е активен. Лунните знаци обаче продължават само два или три дни, а не месец, както при слънчевите. Един зодиакален знак съответства на всяка част от човешкото тяло. Овен например, се ръководи от главата и очите, Телец – от врата, раменете, гърлото и ушите, Лъв от сърцето, гръбнака, далака и така нататък.

2

Когато зодиакалният знак е активен, се считало за опасно да се извършва операция на тази част от тялото. Например операция на врата по време на Телец, означавало сигурна смърт. Именно заради тези опасности, средновековните медици трябвало да обръщат особено внимание на звездите, а за да направят това, те се консултирали с лунните календари.

След като определят активния зодиакален знак, медиците се обръщали към Зодиакалния човек. Това представлява рисунка на човешкото тяло, разделено на 12 части – за съответните зодиакални знаци. Това им помагало да разберат коя част на тялото е опасно да се оперира и през кои месеци. С други думи казано – преди да извършат каквато и да било процедура или медицинска операция, лекарите разчитали на Зодиакалния човек да им подскаже коя част на тялото може спокойно да бъде рязана и коя не.

За първи път Зодиакалния човек е изобразен във Fasciculus medicinae – известна медицинска книга. Популярността й била толкова голяма, че само след 18 месеца се наложило да бъде преиздавана няколко пъти. По-късно се появили книги в Сарагоса – през 1494 година, Памплона през 1495 година, Севиля през 1517 и Венеция през 1495, 1500, 1501, 1508, 1514 и след това. Всяко издание на Fasciculus medicinae включва вариации на оригиналната илюстрация на Зодиакалния човек, които с времето ставали все по-точни и прецизни.

Лунните знаци не само определяли възможността за операции, а и показвали ефективността на някои лекарства. Билките също били свързани със знаци и били събирани по време на определен период от време. Луната помагала и за диагностициране на пациентите. Болестите се появявали в зависимост от подреждането на Луната и планетите.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Тези медицински практики от Древен Египет се използват дори и днес

Първата операция за премахване на тумор на яйчниците била извършена без упойка

Тайната на древните хирурзи от Перу

Ужасяващите медицински опити, правени през последния век

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.