Вселената: Разширяващ се балон в ново измерение?

Учени от университета в Упсала, Финландия, са разработили нов модел за Вселената – такъв, който може да реши загадката на тъмната енергия. Тяхна статия, публикувана в изданието Physical Review Letters, предлага нова структурна концепция за Вселената, включваща и тъмна енергия.

Според нея Вселената се движи върху разширяващ се балон в допълнително измерение.

Известно е, че Вселената се разширява с непрекъснато ускоряваща се скорост. Обяснението е „тъмната енергия“, която я прониква отвсякъде, и я кара да се разширява. Разбирането на природата на тази тъмна енергия обаче, остава една от най-важните загадки за фундаменталната физика.

Досега надеждата беше, че отговор на тази загадка ще даде „теорията на струните“. Според тази теория цялата материя се състои от малки, вибриращи „струнни“ обекти. Теорията също така изисква да има повече пространствени измерения от трите, които са част от ежедневните знания на хората. В продължение на 15 години имаше модели в Струнната теория, за които се смяташе, че пораждат тъмна енергия. Въпреки това, те са подлагани на все по-тежки критики и няколко изследователи сега твърдят, че нито един от предложените досега модели не е верен и приложим.

В статията на учените от университета в Упсала се предлага изцяло нов модел за тъмната енергия и нашата Вселена. Според него Вселената се движи върху разширяващ се балон в ново, допълнително измерение. Цялата Вселена е настанена на ръба на този разширяващ се балон. Цялата съществуваща материя във Вселената съответства на краищата на струните, които се простират в допълнителното измерение. Изследователите също така показват, че разширяващите се балони от този вид могат да възникнат в рамките на Теорията на струните. Възможно е да има повече балони като нашия, съответстващи на други вселени.

Моделът на учените от Упсала осигурява нова, различна картина за създаването и бъдещата съдба на Вселената, като тя може също така да проправи пътя за нови методи за тестване на теорията на струните.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ави Льоб *: Вселената изобилства от извънземни светове

Как супер цивилизация може да спре разширяването на Вселената?

Колайдерът на Китай може да „разкъса дупка във вселената“

17 от най-честите погрешни схващания за Земята и Вселената

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.