Всичко, което виждаме, чуваме и усещаме, e „обширна и сложна холограма“!

холограма

Британски изследователи от университета на Саутхемптън и техни колеги от Канада и Италия са стигнали до извода, че всъщност всички хора на Земята живеят в холограма. С други думи – всичко, което ни заобикаля, е просто илюзия, а предметите, които виждаме, се състоят от вибриращи струни, пишат Daily Mail и Phys.org.

Проф. Костас Скендерис обяснява научната теория с гледане на кино. Когато човек гледа 3D филм, той вижда изображението в дълбочина, ширина и височина. Макар че всъщност гледа плоска картина.

„Представете си, всичко, което виждате, чувствате и слушате в три измерения (това се отнася и за вашето възприятие за време) всъщност произлиза от плоско двумерно поле. Идеята е аналогична на обикновената холограма, където триизмерното изображение е кодирано в двумерна повърхност, например в холограмата на кредитната карта. И все пак, в нашия случай цялата Вселена е кодирана“, казва ученият.

 Разликата между киното и нашата 3D Вселена е в това, че ние можем да докоснем обектите и „проекцията“ се явява „реална“ от наша гледна точка, обяснява физикът.

„Смятам, че живеем в холограма, и съм сигурен, че ако се придвижим напред във времето, например в бъдещето, след 50 години, то физиката ще изглежда съвсем различно. Ние виждаме, че физиката от ХХ век днес изглежда различно“, обяснява проф. Скендерис.

„Холографията е огромен скок напред в това, което мислим за структурата и създаването на Вселената. Общата теория на относителността на Айнщайн обяснява почти всичко, което в огромните мащаби на Вселената действа много добре, но започва да се разпада при разглеждане на произхода на Вселената и механизмите на квантово ниво. Учените работиха много десетилетия, за да обединят теорията на гравитацията на Айнщайн и квантовата теория. Някои смятат, че понятието „холографска Вселена“ има потенциал да помири двете представи. Аз се надявам, че нашето изследване ни приближава с още една крачка към това“, коментира професорът.

Учените се надяват, че изследването им ще отвори вратите за задълбочено разбиране на ранната Вселена и ще помогне да се обясни как са възникнали пространството и времето.

Резултатите от работата на учените са публикувани в изданието Physical Review Letters.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.