Вулкани превърнали Венера в огнен ад, същото заплашва и Земята

Вулкани може да са причинили превръщането на Венера в огнен ад поради необратим парников ефект. Подобна катастрофа многократно е заплашвала Земята през цялата ѝ история и може да я застраши в бъдеще. Такива заключения са направили международна група учени, публикували съответна статия в The Planetary Science Journal.

Екип от изследователи под ръководството на Майкъл Уей от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА са изучили последствията от появата на големи магмени провинции – Large igneous provinces, LIP. Това са огромни магмени находища и се срещат по целия свят.

Такива образувания възникват в резултат на разкъсване на земната кора при разминаването на големи тектонски плочи или издигането на така наречените мантийни плумове на повърхността. При тяхното формиране в атмосферата се изхвърлят тонове парникови газове, променяйки драматично климата. Формирането на един LIP може да отнеме около 5 милиона години и те оказват много разрушителен ефект върху климата.

Възможно е много подобни епизоди да са свързани с масовите измирания на животни и растения на Земята, като се конкурират в това с падането на комети и астероиди. И въпреки че съвременната повърхност на Земята е едва на около 500 милиона години, геолозите са успели да открият останките от няколко LIP, погребани дълбоко в земната кора.

Само едно такова образуване на голяма магмена провинция може да доведе до необратим парников ефект, което, изглежда, се е случило някога с Венера. В допълнение изследователите, въз основа на геоложки данни, са стигнали до заключението, че са вероятни множество възниквания на LIP. Някои от тях се случват с интервал от милион години и може да се припокриват.

На Венера са открити свидетелства за много угаснали вулкани, но още повече от тях може да са скрити от изветряне или от древна тектоника на плочите. Досега Земята е успявала да избегне съдбата на Венера, но според изследването принципно тези земни процеси по нищо не се различават от венерианските и налагането на няколко едновременни LIP може да превърне Земята в подобие на Венера.

източник: actualno.com

Вижте още:

Дали изригването на вулкан в Аляска слага край на Римската република?

Най-опасните вулкани на света 

Геолози: Около 10 вулкана могат да унищожат Земята по всяко време

Вулканичната светкавица – какво е това?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.