Японски лекари създадоха черен дроб от стволови клетки

2Японски лекари от университета в град Йокохама успяха да отгледат миниатюрен черен дроб от стволови клетки, съобщава сп. „Nature”

Новосъздаденият орган е с дължина 5 мм и е отгледан от т.нар. плурипотентни стволови клетки плюс препрограмирани човешки кожни клетки, и е способен да преработва лекарствата като истински човешки орган.

Известно е, че стволовите клетки притежават невероятната способност да се превръщат в различни тъкани. Именно използвайки тази тяхна особеност, учените успяват да отгледат както чернодробни клетки (т.нар. хепатоцити), така също и съединителни тъкани и кръвоносни съдове.


Въпросната структура е имплантирана в главата на мишка, а след девет дни се оформя триизмерна структура, която притежава всички необходими елементи за нормалното функциониране на органа.

Невероятното откритие е потвърдено още през април миналата година, но едва днес се появява подробна публикация за него в списание „Nature”, представяща работата на изследователския екип от университета Йокохама.

Техниката, разработена от японските учени, в бъдеще ще спести много време при тестването на нови лекарства. Учените дори се шегуват, че един ден любителите на алкохола вече няма да се притесняват за черния си дроб, защото те ще могат да получат чисто нов орган, синтезиран единствено от кожните им клетки.

инфо: http://lechitel.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.