Вълшебните легенди за вековния Кадин мост

Легенди за вградена невеста и милостта на турски султан се преплитат около историята на 550-годишния Кадин мост, намиращ се в село Невестино край град Кюстендил.

Името на моста идва от турската дума кадън, която означава жена. По тази причина мостът, под който тече река Струма, често се нарича и Невестин мост.

Най-популярната легенда за моста е, че по средата на неговия строеж той започнал да се руши и майсторите не успявали да довършат основите, тъй като през нощта реката ги отнасяла.

Тогава било решено да се спази стара традиция и мостът да се заздрави, като в неговите основи се вгради и тялото на млада невеста. Майсторите решили, че първата, която донесе храна на съпруга си, ще бъде пожертвана.

На другия ден първата пристигнала Струма – съпругата на майстор Манол и тя била вградена в строежа, който е издържал вече повече от пет века.

Втората легенда за Кадин мост е, че той е подарък от султан Мурад, който бил впечатлен от дързостта на една току-що омъжила се девойка.

Когато султанът и неговата процесия минават през Невестино, на мястото нямало мост. Пристигайки в селото войската на султана се среща със сватбари, който щом разпознали турците, веднага се разбягали.

Единствено невестата не се изплашила от срещата със султан Мурад и когато той се изправил пред нея, тя му се поклонила и го поздравила. Султанът ѝ казал, че не е окачвал такава смелост от жена и наредил в памет на нейното безстрашие на мястото да бъде построен мост.

Въпреки красивите легенди на Кадин мост може да се види плоча, която обяснява появяването му.

На нея пише: По високото разпореждане на Исак паша, един от най-великите везири и благородници, който върши добрини, за да получи от Създателя съответното възмездие, заповяда да се построи този свещен мост за безплатно минаване на пътници.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-воини

Легендата за античния град Кабиле

Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава

Легенда за последната царица на волжките българи

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.