В древен папирус споменава за Тайната вечеря

папирус1500-годишен фрагмент от папирус, споменаващ Тайната вечеря и манната небесна, може да бъде един от най-древните съхранили се християнски амулети.

Роберта Маца открила папируса сред хиляди бумаги, съхранявани в библиотеката на Научноизследователския институт „Джон Риландс“ при Манчестърския университет. Според изследователката фрагментът от папируса е сгъван и е носен в медальон като защита от зли сили.

„Това е важно и неочаквано откритие – един от първите документи, използващи магията в християнския контекст, както и първото споменаване на Евхаристията – разказва Маца. – Вероятно фрагментът е бил изработен в един от египетските градове.“

Текстът на папируса представлява смес от различни откъси от Писанието, включително псалм 77 и глава 26 от Евангелието на Матей.

„И до днес християните използват откъси от Библията като амулети – казва Маца. – Така че нашият талисман в известен смисъл ознаменува началото на важна традиция в християнството.“


Преведеният текст на папируса гласи: „Страхувайте се всички, които управлявате Земята. Знайте всички страни и народи, че Христос е Бог наш, защото Той каза и те дойдоха, за да бъдат, Той нареди и те бяха създадени; Той потъпка всичко с крака и ни избави от желанията на нашите врагове. Нашият Господ подготви свещена трапеза в пустинята за хората и даде манната на новия завет: безсмъртното Тяло Господне и Кръвта на Христа, пролята за нас за опрощение на греховете.“

Хората от онова време са били доста по-суеверни от съвременните и са вярвали в магическите сили. Според Маца гънките, които може да се видят на фрагмента, свидетелстват, че папирусът е бил поставен в правоъгълник с размер 3 на 10,5 см, който е висял на каишка, или амулет, който е носен на шията на човека.

Интересно е, че текстът е бил написан на обратната страна на квитанция, вероятно за плащане на данък върху зърното. Неравният текст е бил написан от бирника от село Тартембузис, разположено в селската местност Ермуполис, която сега се явява египетският град Ел Ашмунейн.

„В текста на квитанцията се говори, че тя е била написана в Тертембузис, така че е напълно логично да се предположи, че човекът, повторно използвал обратната страна на папируса за написване на текста на амулета, е бил от това село или близкия регион – смята Маца. – Впрочем не може да се изключат и други хипотези.“

Въглеродното датиране показало, че папирусът е бил изготвен между 574 и 660 г. Създателят му добре е познавал Библията, но не е бил особено грамотен – някои думи са написани с грешки, други – с неправилна подредба. Това свидетелства, че цитатът може да е писан по памет, а не е копиран.

Според учените християните са приели древноегипетската практика да носят такива украшения, за да отблъскват опасностите. Тази традиция е породила друга – да се носят кръстове, амулети с изображение на Христос, Дева Мария и други светци за защита.

В много съвременни църкви вярващите могат да си закупят изображения на светци с молитва от обратната страна, което също според преданието защитава техния собственик.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

МИСТЕРИОЗНА ИКОНА ВЪВ ВИДИНСКА ЦЪРКВА – ИСУС, ИЗОБРАЗЕН В КОСМИЧЕСКИ КОРАБ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.