В Китай се появиха случаи на бубонна чума

вирус

Китайският град  Юмен е откъснат тотално от света след като в него беше регистрирана смърт от забравената бубонна чума, съобщават местни медии.

Рестриктивната мярка е предприета от властите с цел да се спре разпространението на опасното заболяване. Други 151 души са поставени под карантина.

Близо 30 000 души живеят в Юмен в северозападната провинция Гансу. На тях е забранено да напускат. Около града са изградени полицейски постове, които не допускат автомобили да влизат в града, отбелязва националната телевизия.

Заразата тръгва от 38-годишен местен жител, който преди дни намерил мъртъв мармот и го взел за вкъщи, за да нахрани кучето си. Междувременно той развил висока температура, бил приет в болница, но състоянието му се влошило и починал.

В града има достатъчно ориз, брашно и масло за всички свои жители до един месец. Градът бил разделен на четири сектора, в които има карантина.

Бубонната чума е категоризирана като „Клас A инфекциозно заболяване“ в Китай, припомня държавната информационна агенция Синхуа. Това е най-високата степен на опасност за инфекциозни заболявания в Китай.

Бубонна чума е бактериална инфекция, най-известна и като „Черната смърт“. Тя бушува из Европа през XIV -XV в., отнемайки живота на милиони европейци.

През 1860 г. в Китай отново се появява огнище на бубонната чума и през 1894 г. достига Хонг Конг. Отново чрез корабите и живеещите на тях плъхове заболяването се разпространява по целия свят, причинявайки смъртта на 10 млн. души. Чумата се разпространява осново сред животните и изключително рядко при хора. Последният случай от 2012 г. в Китай.

Лекарите успокояват, че бубонната чума е лечима с антибиотици, ако се хване навреме.

Вижте още: 

УЧЕНИ РАЗБИХА МИТА ЗА ЧЕРНАТА СМЪРТ

инфо: http://fakti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.