В Япония живеят над 80 хиляди столетници

Броят на хората в Япония, чиято възраст надвишава 100 години, вече е над 80 хиляди души, съобщи японското здравно ведомство, цитирано от БТА.

Точният брой на дълголетниците в Страната на изгряващото слънце е 80 450 души и сред тях преобладават жените.

Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г.

За изминалата година този показател се е увеличил с 9176 души. 88 процента от японците на над 100-годишна възраст са жени, като техният брой е 70 975.

По данни на здравното ведомство най-възрастната японка е на 117 години и тя е жител на префектура Фукуока, докато най-възрастният неин сънародник от мъжки пол е на 110 години и е жител на префектура Нара. По прогнози на експертите, ако се запазят съществуващите демографски проблеми на страната, до 2053 година населението на Япония ще се съкрати от сегашните 127 милиона на 100 милиона души, а до 2065 година ще спадне на 88 милиона.

Тридесет и осем процента от японските граждани ще бъдат на възраст над 60 години.

източник: novini.bg

Вижте още:

10 удивителни факта за раждането в Япония

Училищата в Япония – тормоз, дисциплина и самоубийства

Ужасът на гората на самоубийците в Япония

„Изпаряващите се хора“ на Япония – истински истории от изчезнали японци

50 невероятни факта за Япония

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.