Гените започват да мутират веднага след началото на живота

днк

Стотици незначителни генетични мутации започват да се образуват в клетките на ембриона скоро след зачеването, обявиха учени.

Изследователи от университета Йеил и клиниката Мейо съобщават, че много от тези мутации се появяват, когато се образуват полови клетки в ембриона. Това означава, че те могат да станат част от генома на ембриона и да бъдат предадени на следващото поколение.

„Това открива по-голяма перспектива за човешкото развитие „, казва изследователят Флора Вакарино, професор по неврология в Йейл. Това означава, че части от нашия геном не идва от родителите ни“.

Тези ранни генетични мутации са подобни на мутациите, откривани при рак, според изследователите. Това предполага, че раковите заболявания могат да се появят като нормален страничен продукт на клетъчното делене.

Според екипа на Вакарино, това откритие може да даде нов поглед върху причините за разстройства на нервната система и болести, като шизофрения или аутизъм. Тези състояния са предимно резултат от генетични аномалии, но не е установено да има един ген, наследен от родителите, който да ги причинява.

Изследването може също така да помогне да се обясни защо единият близнак може да има генетично разстройство, докато другият е здрав или защо някои от членовете на семейството, които носят болестно-причинителна мутация, не се разболяват, твърдят изследователите.

Откритието на учените от Йеил и Мейо е публикувано в списание Science.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Учени отсякоха: Между 75 и 90% от човешката ДНК е боклук!

Спомените могат да се предават на следващите поколения чрез ДНК-то

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“ – История от първо лице

Носим ли ДНК от бивши любовници?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.