Генна терапия ще се бори със смъртоносен синдром

ген

Учените получиха първите положителни резултати от прилагането на генна терапия при лечение на синдрома на Уискот-Олдрич, обявили изследователите на ежегодното съвещание на Американското общество за хематология.

Синдромът на Уискот-Олдрич е рядко Х-свързано рецесивно заболяване, характеризиращо се с наличието на екзема, тромбоцитопения, имунен дефицит и кървава диария. От него страдат изключително лица от мъжки пол.

Прогнозата за лечение обикновено е неблагоприятна, но при трансплантация на костен мозък шансовете на момчетата да доживеят до 30 години се увеличават съществено.

Според данните, представени от учените, генна терапия са преминали четири момчета, страдащи от синдром на Уискот-Олдрич и след лечение при тях се наблюдава значително подобряване на здравето.

Авторите на изследването смятат, че е необходимо обширно и дългосрочно изследване, за да се получат максимално пълни данни за ефективността на генната терапия при борбата със синдрома.

инфо: health.actualno.com

Вижте още:

ХОЛОКОСТЪТ ИЗМЕНИЛ ГЕНИТЕ ПОНЕ НА ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ ЕВРЕИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.