Откритите в Несебър амфори са сериозен принос към световната археология

археолози м30 добре запазени амфори бяха открити на северния бряг на несебърския полуостров. Те са били разположени в изба на антична гръцка къща.

Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас доц. Анелия Божкова от Национален археологически институт с музей при БАН.


„Това е една изба на антична гръцка къща, в която са намерени запазени така, както са били поставени преди 25 века, складирани група от гръцки амфори. Последните са керамични съдове предназначени за морска търговия, за пренасяне на течности, най-вече на вино и зехтин на далечни разстояния. Тяхното устройство е създадено така, че да могат бъдат по-лесно преносими с древните кораби от мястото на съответните производители до мястото на потребителите“, обясни доц. Божкова.

„Търговията с амфори е много сериозен научен проблем, който се дискутира в световната наука вече десетилетия и по който се правят международни научни срещи, уъркшопове, симпозиуми. В този смисъл изследването на морската търговия в древността е научна проблематика, която е отишла напред в своето развитие. Ето защо нашите амфори са един много сериозен принос към световната археология и ние в най-скоро време ще запознаем с резултатите колегите ни от световната научна общност. Това е един уникален случай на съхраненост.

Благодарение на дълбочината, в която беше вкопана тази изба, тя не е била засегната от по-късни културни напластявания и строителства през вековете в Несебър. На практика е била запазена такава, каквато е била в периода на унищожение на къщата над нея. Къщата е унищожена към средата на 5 век. За нея данните са много малко. Първоначално мислехме, че амфорите принадлежат на няколко търговски производствени центъра, но сега се смята, че са два. Те са остров Хиос с неговите прочути вина и остров Тасос“, каза още доц. Божкова.

инфо: http://www.focus-news.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.