Генни инженери създават „общество от нов тип“

Апаратът на руската Държавна Дума проявява интерес към възможностите за редактиране на човешкия геном с цел създаване на „общество от нов тип“. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от долната камара на парламента. За този научен труд Думата е готова до похарчи близо 9 млн. рубли или около 123 000 евро. Сумата е посочена в официалните бумаги, като крайният срок за изготвяне на проекта е 30 ноември т.г., пише „Монитор“.

До споменатата дата изпълнителят трябва да представи пред парламентаристите „концепция за използване на прогресивни репродуктивни технологии като основа за формиране на нови представи за професионалната дейност на човека“. Поръчителят дори посочва какви технологии могат да бъдат използвани за създаването на „обществото от нов тип“. Сред тях са: редактиране на генома, клониране, криогенно възкресение, суругатно майчинство от нов тип и управление на метаболизмите по време на бременност. Освен концепция за развитие на генната инженерния в Русия, парламентаристите очакват от изпълнителите на проекта и „конкретни нормативни инициативи“, тоест – предложения относно законодателното регулиране на тези технологии. Депутатите планират да използват получените резултати за създаване на нови нормативни актове в областта на генетиката.

Световните медии припомнят, че законодателството на повечето страни по света или забранява, или силно ограничава прилагането на репродуктивни технологии, тъй като те противоречат на моралните, етичните и религиозните представи. Първият опит за редактиране на човешкия геном беше извършен през 2018 г. в Китай. Става дума за експеримента на молекулярния биолог Хе Цзянкуй, в резултат на който на бял свят се появиха две момичета-близначки, предположително устойчиви към вируса на СПИН.

инфо: novini.bg

Вижте още:

XXI век е последен за човечеството като вид

Генното инженерство ще промени всичко – завинаги!

Науката върви към дизайнерски деца

Карта показва произхода на нациите, според ДНК на хората

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.