Гигантски сблъсък между астероиди преоформя живота на Земята преди 466 млн. години

Апокалиптичният астероиден удар върху брега на Мексико, който обрича динозаврите преди 66 милиона години, не е единственият път, когато астрономическо събитие оформя историята на живота на Земята.

Наскоро учени заявиха, че прахът, породен от гигантски сблъсък в астероидния пояс между Марс и Юпитер, станал преди повече от 400 милиона години, предизвиква ледена епоха на Земята, което води до значително увеличаване на морското биоразнообразие.

Събитието, случващо се, когато животът е концентриран в моретата и далеч преди гръбначните животни за първи път да тръгнат по сушата, дава началото на еволюционни промени при безгръбначните животни, основни за морските екосистеми, тъй като те най-бързо и лесно се адаптират към глобалното охлаждане.

Вътрешната част на Слънчевата система е била напълнена с огромни количества прах, след като астероид с диаметър над 150 км е бил ударен от по-малък обект, широк може би към 20 км, обясняват изследователите. Това е било най-голямото катастрофално събитие в Слънчевата система през последните 2 милиарда години, обявяват учените.

„Слънчевата радиация, достигаща земната повърхност, е намалена за най-малко 2 милиона години от праха в космоса и в атмосферата на планетата“, заявява съавторът на изследването Филип Хек, куратор в Field Museum в Чикаго.

„Друг механизъм предизвикал охлаждане е, когато богатият на желязо метеоритен прах попада върху големи части от океанската повърхност, което води до повишена продуктивност на планктона и изтичане на атмосферен въглероден диоксид“, добавя Биргер Шмиц, професор по геология в университета в Лунд, Швеция, и водещ автор на изследването, публикувано в списание Science Advances.

„През последните няколко десетилетия изследователите започнаха да разбират, че еволюцията на живота на Земята зависи и от астрономическите събития“, казва Шмиц.

След като отбелязва събитието за смъртта на динозаврите, причинено от астероид, широк може би около 10 км, Шмиц добавя: „За първи път учените могат да представят още един пример за това как извънземно събитие формира живот на Земята“.

Изследователите са открили следи от прах в утаени скали, образувани по това време, съдържащи специални изотопи на хелий и редки минерали, които разкриват техния извънземен произход.

Безгръбначните групи, които преживяват диверсификация, включват трилобити, подобни на ракови подкови, миди, брахиоподи, подобни на миди, и група, наречена гастроподи, включваща охлюви и рапани.

Ледената епоха на Земята се разгръща постепенно, което дава възможност на морския живот през периода на Ордовик да се адаптира, за разлика от внезапното въздействие, което заличава динозаврите. Климатът на Земята се променя от тропичен в полутропичен по целия свят, като се разделя на климатични зони, като днес е със замръзнали полюси и тропически условия на екватора.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Кои птици са оцелели след астероида унищожил динозаврите?

Morkadis

Удар с гигантски астероид е предизвикал 300 метрово цунами на Марс?

Астероид може да удари Земята през 2084 г.

Земята потънала в пълен мрак за 2 години след астероида, убил динозаврите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.