Глобалното затопляне може да e двойно по-топло от прогнозираното

климат

Ново проучване, основаващо се на доказателства от минали топли периоди, показва, че глобалното затопляне може да е двойно по-голямо в сравнение с прогнозите.

Бъдещото глобално затопляне може в края на краищата да бъде два пъти по-топло от прогнозираното от климатичните модели, а морското равнище може да се повиши с шест метра или повече, дори ако светът изпълни целта от Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2100 г.

Това се предупреждава в проучването на международен екип от изследователи от 17 страни, които са публикували констатациите си в сп. Nature Geoscience, като техните изводи се основават на данни от три топли периода през последните 3,5 млн. години, когато светът е бил по-топъл с 0,5 до 2 градуса в сравнение с прединдустриалните температури през 19 век.

Изследването също така разкрива колко големи зони от полярните ледени шапки биха могли да се разтопят, а значителните промени в екосистемите биха могли да доведат до това пустинята Сахара да стане зелена, а краищата на тропическите гори да се превърнат в доминирана от пожари савана.

„Наблюденията от минали периоди на затопляне показват, че редица усилващи механизми, които са слабо представени в климатичните модели, увеличават дългосрочното затопляне отвъд прогнозите на климатичните модели“, изтъква водещият автор проф. Хубертус Фишер от Университета в Берн.

„Това предполага, че размерът на въглеродните емисии за избягване на глобално затопляне от 2 градуса може да бъде много по-малък от очакваното, оставяйки много малък марж за грешка за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата“, предупреди ученият.

Положението обаче се влошава от обстоятелството, че днес нашата планета се затопля много по-бързо в сравнение с миналите периоди, тъй като човешките емисии на въглероден диоксид продължават да растат. Дори ако емисиите ни бъдат спрени днес, ще са необходими векове и дори хилядолетия, за да се постигне равновесие.

инфо: news.bg

Вижте още:

Климатичната война

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

Регистрираха резки климатични промени в Баренцово море

Климатичните промени ще направят Земята практически неуправляема

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.