Големият бариерен риф оцелял при пет климатични „смъртоносни събития“

бариерен риф

Големият бариерен риф е оцелял при пет „смъртоносни събития“, свързани с климата през последните 30 хил. години, но може да не е достатъчно устойчив, за да се възстанови от сегашното си влошено положение. Това показва нов научен доклад, цитиран от ДПА.

Рифът, който се намира край източното крайбрежие на Австралия, е най-голямата световна коралова система в света – по-голяма от Италия – и една от най-биоразнообразните екосистеми на планетата с милиони морски форми на живот.

През последните години Големият бариерен риф претърпя нашествие на морски звезди от вида Трънен венец, утаяване, влошаване на качеството на водата, окисляване на океана, огромно по мащабите си избелване последователно през 2016 и 2017 г., което учените изтъкват, че е „сварило“ части от рифа.

Продължилото 10 години многонационално изследване, публикувано в сп. Nature Geoscience, е първото по рода си, което реконструира еволюцията на рифа през последните 30 хилядолетия в отговор на големи и резки промени в околната среда.

Според проучването Големият бариерен риф се е приспособявал към резки промени в околната среда в миналото, премествайки се по морското дъно, докато нивото на океаните се е покачвало и спадало.

Рифът е по-устойчив на големи промени в околната среда като например покачване на морското равнище и промяна на температурата на морето, отколкото се смяташе досега, е установило проучването.

Ала остава открит въпрос дали неговата устойчивост ще бъде достатъчна, за да оцелее при настоящия упадък на кораловите рифове, изтъква Джоди Уебстър, който е водещият изследовател и професор в Университета в Сидни.

„Имам сериозни притеснения относно способността на рифа в настоящата му форма да оцелее темпа на промяна, предизвикан от многото настоящи стресове и тези, които се прогнозират в близко бъдеще“, подчерта ученият.
Изследването е използвало данни от ядрата на фосилни рифове на 16 места в Кейрнс и Макей в Куинсланд според изявление на университета.

Изследването обхваща периода преди „Последния ледников максимум“, преди 20 хил. години, когато морското равнище е било 118 метра под настоящото равнище, до появата на съвременния риф преди около 9000 години.

Големият бариерен риф е претърпял пет масови смъртоносни събития, но е успял да се възстанови в течение на времето заради целостта на рифовите местообитания, като коралите и кораловите водорасли и рифа са имали способността буквално да мигрират между 0,2 и 1,5 метра годишно, се изтъква в проучването.

Рифът обаче едва ли ще оцелее при настоящите равнища на покачване на температурите на морската повърхност, рязкото намаляване на кораловото покритие, ежегодното избелване на коралите, намаляването на качеството на водата и увеличаването на потока от седименти от европейското заселване на Австралия насам, според учените.

инфо: news.bg

Вижте още:

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

Учени: Шестото масово измиране на животински видове вече е започнало

Жирафите и слоновете са на границата на измиране

Хората предизвикват шестото масово измиране на видовете на Земята

Почина последният северен бял носорог на Земята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.