Голямата петорка: кои са основните черти на характера

лице

Да разбираш себе си и околните е умение, което се учи. Ако всички имахме еднакви характери, животът щеше да е скучен. Повечето съвременни психолози се обединяват около схващането, че има пет основни личностни черти, което се изразява чрез така наречения „петфакторен модел“, при който всеки от нас притежава по малко от всяка черта, но една или две преобладават.

Добросъвестност

Хората, които се класират високо по скалата на тази личностна черта са ефективни, добре организирани и самодостоятелни. Те предпочитан да планират нещата предварително и се стремят към високи постижения. Хората, които се класират по-ниско по тази скала, виждат добросъвестните хора като твърде сковани и дребнави.

Забавен факт: проучвания показват, че бракът с „добросъвестен“ човек увеличава собствените шансове за успех на работното място. Добре организираният брачен партньор може да повиши продуктивността ви и да ви помогне да постигнете повече.

Екстравертност

Хората, които се класират високо по тази скала, получават енергия от общуването с околните. Те са разговорливи, отворени и се чувстват комфортно под светлината на прожекторите. Други могат да ги възприемат като властни и търсещи внимание.

Забавен факт: Обърнете внимание на силното ръкостискане. Проучванията показват, че мъжете със силно ръкостискане е по-вероятно да са екстраверти и по-малко вероятно да са невротични. При жените не се открива такава връзка.

Сговорчивост

Хората, които се класират високо по тази скала, са надеждни, дружелюбни и внимателни към другите. Те са известни с просоциалното си поведение и често се занимават с доброволчески труд и други алтруистични дейности. Другите обаче, могат да ги виждат като наивни или твърде пасивни.

Забавен факт: Търсете финансов инвеститор, който се класира високо по скалата на сговорчивостта. Проучванията показват, че инвеститорите, за които е по-характерна тази черта, е най-малко вероятно да загубят пари от рискови сделки. Но може би искате да стоите далеч от инвеститор, който се класира високо по скалата „отговореност към преживявания“ – тази личностна черта е свързана с прекомерна увереност, която може да води до излишни рискове.

Откритост към нови преживявания

Хората, които се класират високо тук, са известни с широкия си кръг от интереси и живото си въображение. Те са любопитни и творчески настроени, предпочитат разнообразието пред твърдо установените навици. Известни са с търсенито на себеактуализация чрез интензивни, еуфорични преживявания като пътувания в чужди страни, живот извън цивилизацията и други. Другите обаче могат да гледат на тях като на непредвидими и нефокусирани.

Забавен факт: Отвореността към преживявания е единствената черта на характера, която може да предвиди политическата ориентация. Изследвания показват, че хората, при които преобладава тази черта на характера, е малко вероятно да бъдат консерватори, и като цяло са по-склонни да изразяват политическите си убеждения.

Невротизъм

Morkadis

Невротичните хора изпитват висока степен на емоционална нестабилност. По вероятно е да реагират бурно и да се вълнуват и докладват по-високи нива на неприятни емоции като тревога и разрдразнение. Другите могат да ги виждат като нестабилни и несигурни.

Забавен факт: Неротичните хора често търсят внимание, като публикуват множество снимки във Facebook. Изследванията показват, че те са по-малко склонни да публикуват коментари или статуси, които могат да бъдат разбрани противоречиво, и много по-склонни да публикуват снимки. (Освен това имат средно най-голям брой снимки на албум… невероятно е в какви детайли влизат тези психологически изследвания.)

Характерът на човек обикновено остава относително стабилен с времето. Чертите, които сте проявяли на седем има вероятност да предвидят голяма част от поведението ви като възрастни. Разбира се, може да съумеете да промените свои черти. Големите промени изискват много труд и усилия, но повечето учени приемат, че е възможно.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.