Градът на бъдещето ще бъде на дъното на океана

град 1Японската строителна компания „Шимизу“ представи план за „плаващ град-балон“, който се спуска по спираловидна ос до дъното на океана, съобщава Vesti.bg.

На повърхността в сфера от бетон и прозрачни материали с диаметър 500 м ще могат да живеят и работят 5000 души. В нея ще има жилищни комплекси, хотели, бизнес сгради, търговски и развлекателни центрове, изследователски институти.

Над повърхността ще е едва една десета от сферата. Тя ще може да бъде потопявана до дълбочина 4 км по спираловидна ос с диаметър 600 м.


Спираловидната ос ще е 15-километров път, който води към сграда на дъното на океана. Там може да има предприятие за извличане на редки метали и други ресурси.

Енергията ще се произвежда от разликата в температурата на морската вода на различните дълбочини.

Проектът ще струва 20 милиарда евро. Необходимата за него технология ще бъде разработена до 2030 г.

В проекта участват няколко организации, сред които университета на Токио и Японската агенция за морски науки и технологии.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЪЩЕСТВУВАТ ПОДВОДНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ В СВЕТОВНИЯ ОКЕАН? 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.