Днес е ден за искане на прошка

Ако имате грехове към семейството си, към роднини или просто към приятели, днес е денят, в който трябва да поискате прошка от тях.

Празникът Сирни Заговезни или наричан още Поклади и Прошка, е седем седмици преди Великден. От утре започва Великият пост. Традицията повелява хората да се опрощават помежду си за всичките си лоши дела и думи през изминалата година.

За здраве се прескачат огньове, около които хората се събират и пеят песни. Един от обичаите, свързани с този ден, е огруглица.

Това е факла от слама, която господарят на къщата пали и завърта около главата си. Целта е да прогони бълхите от къщата. Този обичай обаче се практикува само в някои части на България.

Хвърлянето на стрели също е свързано със Сирни заговезни. Този обичай е за ергените. Всеки от тях изстрелва стрела в двора на момата, която си е харесал.

Хамкането е свързано с вечерната трапеза. На нея има баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Този, който успее, го чака здраве и благодат през годината.

Обичаят повелява по-малките да ходят на гости на по-старите, за да им поискат прошка, целувайки им ръка. Младите изричат Прощавай, маме, тате. А по-възрастните отговарят: Просто да ти е, Господ да прощава! .

От днес до Великден са забранени венчавките. Сексът също е строго забранен. Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието.

В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

10 правдиви български народни поговорки за глада и последиците от него

Чудати и красиви места в България

Балканите в началото на XX век в уникални цветни снимки

Истинските имена на месеците на български език

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.