Дни по 16 часа, сезони по 40 години: учени разказаха за характеристиките на Нептун

pixabay.com

Нептун е един от двата ледени гиганта, заедно с Уран, в нашата Слънчева система. Намира се около 30 пъти по-далече от нашата звезда в сравнение със Земята и тази планета прави пълно завъртане около Слънцето за 165 земни години. Този леден син гигант се върти около оста си много по-бързо от Земята, така че един ден на Нептун трае 16 земни часа. Какво още крие Нептун и защо е толкова специален, пише Live Science.

Нептун е първата планета, чието съществуване е доказано чрез математически изчисления, а не чрез емпирични наблюдения. Неочаквани промени в орбитата на Уран навеждат астронома Алексис Бувар на мисълта, че орбитата на Уран е подложена на гравитационни смущения от друга, неизвестна дотогава планета. Нептун впоследствие бива открита от Йохан Гал на 23 септември 1846 г. на позиция, прогнозирана от Юрбен Льоверие.

Впоследствие астрономите успяват за първи път да видят Нептун през телескоп. Но според учени от НАСА историческите записи показват, че астрономите са наблюдавали Нептун още през 1612 г., макар и да не са приемали този небесен обект за планета.

Нептун е получил името си от древния римски бог на морето. Може би това име е дадено на планетата заради синия цвят. Нептун изглежда така заради голямото количество метан в неговата атмосфера. Между другото, планетите Нептун и Уран имат различен цвят и както Фокус вече писа, учените най-накрая разбраха защо се е случило това.

Досега единственият космически кораб, който е достигнал до Нептун, е „Вояджър 2“, който прелита достатъчно близо до планетата (на разстояние от 4950 километра), за да направи първите снимки на ледения гигант през 1989 година.

Колко време е необходимо, за да се стигне до Нептун?

Нептун засега е последната открита планета в Слънчевата система, тъй като през 2006 г. Плутон загуби този статут и бе наречен планета джудже. Но учените продължават да търсят Деветата планета, за която се смята, че съществува в покрайнините на Слънчевата система. Неотдавна астрономите откриха нов мистериозен обект отвъд орбитата на Нептун, който смятат, че ще им помогне в търсенето на Планетата Х.

Нептун се намира на разстояние около 4,7 милиарда километра от Земята. „Вояджър 2“ измина това разстояние за 12 години, но се движеше с около 68 000 км/ч. И това далеч надхвърля скоростта на съвременните пилотирани космически кораби.

На Нептун е много студено

Температурата на Нептун в горната атмосфера е около -225 градуса по Целзий. Въпреки че Нептун е по-далеч от Уран, тези ледени гиганти имат приблизително еднаква температура. Също така вече е известно, че подобно на Юпитер и Сатурн, Нептун отделя повече топлина в Космоса, отколкото поглъща слънчевата енергия.

„Нептун е много интригуваща планета за нас. За него се знае още толкова малко и ни се струва, че много по-необичайни явления се случват в атмосферата на ледения гигант“, казва Майкъл Роман от Университета в Лестър, Великобритания.

Нептун е и планетата с най-силните ветрове в Слънчевата система. Скоростта им може да надвишава 2000 км/ч. А един сезон на Нептун продължава цели 40 години.

От какво се състои Нептун?

Нептун се състои предимно от вода, амоняк и метан и според НАСА може да крие „супергорещ“ океан под студените си облаци. Планетата няма твърда повърхност, но има твърдо ядро като Земята. Заедно с Уран, Нептун се нарича „леден гигант“. Името отличава Нептун от „азовите гиганти“ Юпитер и Сатурн, защото Нептун и Уран имат повече молекули, образуващи лед.

Morkadis

Нептун и Уран са известни със своите „диамантени дъждове“. Това е възможно, защото високото атмосферно налягане на тези планети – което повече от 200 000 надвишава земното – разгражда метана в атмосферата и освобождава въглерод. След това въглеродът се групира в дълги вериги, за да образува кристални решетки, подобни на диаманти. Тези „диаманти“ потъват през мантията, където се изпаряват при още по-екстремни условия – най-вътрешните области на мантиите на тези две планети вероятно достигат около 6727 градуса по Целзий с налягане 6 милиона пъти по-високо от земното, – преди да изплуват обратно и процесът да се повтори.

Има ли Нептун луни?

Нептун има не само 14 спътника, но и поне 5 пръстена, почти като Сатурн, въпреки че не са толкова явни. Тритон, най-големият от спътниците на Нептун, се върти в посока, обратна на въртенето на планетата. Тази обратна орбита показва, че Тритон невинаги е съпровождал Нептун и учените смятат, че е бил привлечен от гравитацията на Нептун от пояса на Кайпер преди милиони години.

източник: actualno.com

Вижте още:

Има нещо странно във вътрешността на Нептун

10 интересни факта за Нептун

Дълбоко в сърцата на Нептун и Уран може да валят диаманти

Уран и Нептун дошли в Слънчевата система от друга галактика

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.