Добре дошли в една от тайните подземни бази на нацистите

3

На около 20 километра от град Булон сюр Мер, в близост до селцето Мимойек, в северната част на Франция, се крие тайна подземна нацистка база, пише profit.bg.

Изкопан под варовиковите хълмове, комплексът се състои от мрежа от тунели, свързани с пет наклонени шахти, в които Хитлер планира да инсталира повече от две дузини супероръжия, наречени V-3 – всичките насочени към Лондон, който се намира на 165 км.

Базата обаче никога не е завършена, а целта й – да атакува британската столица, никога не се осъществява. Ако подобна мисия е успешна, нападението над Лондон би било, по думите на Уинстън Чърчил, „най-опустошителното от всички“.

В края на войната германците започват разработването на серия от оръжия, наречени Vergeltungswaffen. Те са в три серии. V-1, известен също като „летящата бомба“, е предшественик на така наречените крилати ракети. V-2 е първата в света балистична ракета.

V-3 е трябвало да бъде супероръжие с далечен обхват. Това е оръдие с дълга цев – над 100 метра. То все още е в прототип, но Хитлер е нетърпелив да го изпробва във военната кампания срещу Лондон.

За да достигне ракетата до Англия, се изчислява, че цевта на оръжието трябва да бъде с дължина 127 метра. Поради размерите си то трябва да бъде разположено на точно фиксирано място, пише Amusing Planet.

4

Такова място е открито на 165 км от Лондон, край френското селце Мимойек. Избран е малък хълм, който предоставя достатъчно пространство за дълбока подземна база.

Строителството й започва през септември 1943 г. Първоначалното оформление се състои от две паралелни съоръжения на километър едно от друго, във всяко от които е планирано да бъдат разположени по пет оръжия V-3.

Цялата батерия би била в състояние да изстрелва до 10 ракети на минута, или 600 на всеки час. И двете съоръжения се обслужват от подземен железопътен тунел и галерии за съхранение на боеприпаси.

Съюзническите войски не са напълно наясно с проекта за V-3, но знаят, че се строи комплексът във Франция. Снимки на въздушното разузнаване разкриват железопътните линии, водещи в тунелите, както и мащабната дейност около тях. Съюзниците стигат до заключението, че мястото е оборудвано с ракети V-2, които спешно трябва да бъдат изкарани от строя.

Въздушните сили на съюзниците извършват няколко бомбардировки над Мимойек в периода между ноември 1943 г. и юни 1944 г., но причиняват малко щети. През юли 1944 г. Royal Air Force срутва тунелите, при което са погребани около 300 души. Те продължават да бомбардират мястото, докато войниците им не достигат до базата през септември 1944 г.

След края на войната Чърчил нарежда тя да бъде разрушена, тъй като не може да се използва отново.

През 1969 г. местен фермер изкопава малка част от един от тунелите и го превръща във ферма за гъби. По-късно, през 1984 г., той изчиства голяма част от пространството и открива музей, който нарича Forteresse de Mimoyecques.

Morkadis

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.