Доброволното робство

роб

Каквото и да пише в учебниците по история, робството съществува и до днес. Само че сега е доброволно.

Кредити

Заплатата на Г. е 1 500 лева месец. Той постоянно използва множество кредитни карти, поради което трябва да дава 10% от заплатата си за погасяване на таксите. Но всеки месец той прави нови покупки с картите, затова общият дълг не може да бъде намален.

Ако спре харченето на пари с кредитна карта постепенно ще изплати дълговете, а тези 150 на месец, които сега внася в банката, може да похарчи за любимия човек или нещо да спести. Но нали има толкова много неща за купуване?!

Иронията е, че Г. много би искал да има свой бизнес, дори и с малък доход, но стабилен. В същото време да осъзнае, че парите, който дава на банките всеки месец – това са един вид “пропуснати ползи”, просто не е в състояние.

“Дребни” разходи

T. е фотограф. С макар и малки поръчки той печели като цяло, не зле. Само че пари никога няма.

Защото харчи пари както ги печели – без да смята. По-малките разходи за таксита, ресторанти, скъпи продукти – парите изтичат като вода през пръстите. Ако T. седне и изчисли колко му струват на месец “несъществените” разходи, той би бил изумен, защото като се откаже от такси за няколко месеца ще може да си купи новия обектив, който сънува. Но не, по-лесно е да тича по утъпкания път, отколкото да се спре и да помисли.

Капанът на алкохола

Ф. е сигурен, че той заслужава едно питие в края на деня, бутилка бира, а дори и две. Ами и три, ако денят е бил труден. Разбира се, той би искал да има добро здраве и със сигурност ще започне фитнес. Следващата седмица. А засега бира.

Това положение продължава не една година. Но Ф. е сигурен, че не е алкохолик, а бирата не е силна напитка и че може да престане да я използва във всеки един момент. Само че моментът не е дошъл.

Ф. изглежда десет години по-възрастен от възрастта си, чувства се не много добре , но сериозни причини да промени живота си няма. Все още.

В плен на лъскавите списания

К. е убедена, че не е толкова богата, за да купува евтини неща. Всъщност тя въобще не е богата. Често трябва да заема пари, за да изкара до заплата. Но в кухнята си има италианска гарнитура (кредит за 2 години), нейната козметика е само от Chanel ( обща стойност заплатата за месец), чантата – от Louis Vuitton, обувките – от Prada.

Morkadis

Разбира се, може да намери евтини и качествени неща, обикновената кожена чанта от неизвестен производител служи не по-зле от рекламираната маркова чантата. Но в лъскавите списания, които обича К. пише, че съвременната модерна жената със сигурност трябва да има всички атрибути на успеха. Тя е модерна? Модерна? И още как! Така К. харчи честно спечелените си пари за хубави марки.

Мрънкащ

Б. винаги се оплаква от живота на роднини, приятели, колеги и просто познати. Всички са срещу него – правителството, КАТ, началници, чистачките, търговците.

Ако Б. се замислеше, че светът не е справедлив, и че има само един начин да го направи по-добър – да започне със себе си, може би борбата и взаимни претенции в живота му щяха да са много по-малко, а освободената енергия той щеше да използва по-добре.

Може би той щеше да напредне в йерархията, защото като цяло не е глупав.

 

Св. много работи, след работа бърза за дома, където я чака семейството. Тя спи малко – 5-6 часа на ден. От ранна сутрин до вечер пие огромни количества кафе, в противен случай просто ще заспи в движение.

Ако все пак спре и помисли как да организирате деня си за да се справи с всичко, щеше да осъзнае, че може да се откаже от вечерните токшоу, и да не виси часове в социалната мрежа и т.н.

И след това освободените няколко часа свободно време може да използва за здравословен сън. Седмица по-късно ще е неузнаваема – ще изглежда по-млада, по-спокойна и мила. А мисълта за смяната на работа е на ръба на фантастиката.

инфо: bg.checkonline4you.com

Вижте още: 

ВЕЛИКИТЕ ИЛЮЗИИ, КОИТО НИ ПРАВЯТ РОБИ НА МАТРИЦАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. seokungfu 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.